Kultúra

2016.01.14. 20:13

Képek Székelyföldről

Pápa - A hazai és határon túli magyarlakta területeken élő fiatalok Erdélyben készült fotóiból nyílt kiállítás a Nemzeti Szalonban.

Molnár Tímea

A felvételek a 2015-ös EMI-tábor pillanatait mutatják be.Bulik, koncertek, szórakozás, sport, kirándulások, kultúra, történelem és hagyományőrzés - öt nap esszenciája fényképeken, erről szól a Nemzeti Szalonban nyílt tablókiállítás. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) táborát 11. alkalommal szervezték meg tavaly azzal a céllal, hogya Kárpát-medence ifjúságát összefogják és egy nagy baráti közösséggé kovácsolják. A Jobbik Ifjúsági Tagozata az elmúlt években az EMI-táborhoz csatlakozva szervezte meg saját ifjúsági nyári táborát, az ötnapos program során a résztvevők által készített fotókból állították össze a tárlatot, amely vándorkiállítás formájában látható.

- Ez a kiállítás bemutatja, a fiatalok nemcsak együtt énekelték az Ismerős Arcok zenekarral egyik híres dalsorukat, miszerint egy vérből valók vagyunk, hanem komolyan is gondolják az összetartozást - fogalmazott a tárlat megnyitóján Süle Zsolt, a Jobbik pápai csoportjának elnöke. Hozzátette: remélik, a látogatók a fényképeket nézegetve kedvet kapnak ahhoz, hogy ellátogassanak Erdély gyönyörű tájaira. A Nemzeti Szalonban ott volt Kuti Noémi is, aki Pápán tanul, a Petőfi Sándor Gimnázium végzős tanulója és részt vett a 2015-ös EMI-táborban.

Süle Zsolt és Kuti Noémi nézegeti a tablókat a tárlatmegnyitón
Fotó: Molnár Tímea

Noémi elmondta: a tábor Gyergyószentmiklós mellett volt, és az augusztusi vakáció a szerelmet is elhozta számára, ugyanis a táborban ismerkedett meg egy fiúval, aki azóta is a barátja. A fiatal lány élményei között megemlítette azt, hogy jártak a Gyilkos-tónál - ezzel egy régi álma teljesült -, valamint az infotechnológiai kor gyermekei számára olyan különlegesség is részül jutott, mint a ló húzta szekéren való kirándulás a Hargitára. Noémi elmondása szerint az Ismerős Arcok mellett fellépett még az Ossian, a Kárpátia, a Depresszió vagy a Hungarica együttes is, voltak kézműves-foglalkozások, játékos feladatok formájában csapatépítés zajlott, illetve a történelem és a politika is részét képezte a tábornak.

Az Erdélyi Magyar Ifjak egy székelyföldi, nemzeti jellegű szervezet, amelynek célja az erdélyi magyarság nemzeti öntudatának, a szülőföldhöz való kötödésének az erősítése, továbbá önrendelkezési jogainak kivívása. Az általuk szervezett nyári tábor évek óta Erdély legnagyobb nemzeti tábora.A 2015-ös EMI-tábor képeiből nyílt kiállítás rövid ideig időzik Pápán, a tablókat vasárnapig lehet megtekin-teni, naponta 16 és 19 óra között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!