Kultúra

2016.03.16. 16:52

Márta néni, a csuhészobrász

Várpalota – A falusi élet mindennapjaiba engednek betekintést a 84 éves Helmrich Márta csuhéból készült szobrai, amelyekből a napokban nyílt kiállítás a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

– Gyermekkora óta vonzódik a népi művészetekhez a bakonyi faluban, Gúttamásiban élő alkotónő, aki a kiállított csuhébabák mellett képeslapokat fest, fon, farag és korongozik is – mondta el az ünnepélyes megnyitón Budai László, a házigazda városi könyvtár vezetője, akinek rövid bevezetőjét követően a Jákói Bernadett vezette veszprémi Betty és barátai speciális népzenei csoport lépett a közönség elé. Az alkalomhoz illő bakonyi népdalok csendültek fel színvonalas előadásukban.

– Az idén 84 éves Helmrich Márta valós és megélt emlékeiből merítette ötleteit, ennek megfelelően a falusi mindennapok, az ünnepek, a gazdálkodás pillanatait láthatjuk életképekké összeálló apró csuhészobrokban megformázva – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Sipos Tamásné. A kiállítás társszervezője, a Várpalotai Írisz Nőegyesület alelnöke kiemelte, az alkotások alapanyaga mind a természetből való.

Gyermekkora óta vonzotta a népi művészet a Gúttamásiban élő alkotót, Helmrich Mártát 
Fotó: Szabó Péter Dániel

– A kukoricacsuhé mellett fagyökerekből, tobozokból, bogyókból és magokból áll össze a teljes kép. Mindezt speciális szerszámok nélkül, csupán a kézügyességére és egy kisbicskára hagyatkozva alkotja meg Márta néni, akinek tehetségét és elhivatottságát jól példázza az itt kiállított anyag – méltatta a meghatottságtól bizony a könnyeivel küzdő alkotót Sipos Tamásné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!