Kultúra

2016.08.12. 19:25

Az aranybevonat nem öregszik

Veszprém - Tele vannak az asztalok aranyozandó vagy aranyozott oltárelemekkel a Laczkó Dezső Múzeum műtárgyvédelmi osztályán.

Kutasi Zsófia

A miskolci Mindszenti Szent Péter és Pál apostoltemplom főoltárán és a baldachin elemein dolgoznak az osztály szakemberei. A barokk templomot 1748-ban szentelték fel. A templom berendezését azóta többször helyreállították, aranyozták. Utoljára 40 éve volt részleges javítás, ezért a teljes körű fel-újítás mára aktuálissá vált.

Fotó: Kutasi Zsófia

Cziráki Veronika műtárgyvédelmi osztályvezető elmondta, hogy a feltárások során minden előző felújítás rétege látható a tárgyakon. A munka lényege, hogy az eredeti állapotot állítsák vissza. A különböző rétegek a különböző korok stílusait, divatirányzatait képviselik: például az utolsó felújítás során fehér festék került az aranyozott felületek nagy részére, de faerezetet és márványt utánzó festésnyomokat is találtak, ezeket szintén visszaállították.

A többségében fenyőből készült tárgyak nagy része törött vagy sérült, melyeket először szerkezetileg meg kell erősíteni. A repedések, deformálódások korrigálása, hiányok pótlása után következhet a ráfestések eltávolítása, korábbi felújítások nyomainak eltüntetése.

Az aranyozás legfontosabb feltétele a tökéletesen sima krétaalapozás létrehozása, így érhető el, hogy a fémbevonat a templomban a legszebben csillogjon.

A feltárt aranyozott felületekre 23 karátos aranylapok kerülnek, amelynek tapadását vörös bóluszréteg segíti elő. Több száz lapot használnak fel a szakemberek a restaurálás során a tökéletes végeredmény eléréséhez.

A régebbi aranyozások időpontjai közül néhány nyomon követhető az egyik elemen. Egervári Márta textilbőr restaurátor mutatta meg azt a posztamenst, amelyre a korabeli felújítások adatait jegyezték fel.

A munkálatok párhuzamosan folynak: a nem mozdítható elemeken Miskolcon dolgoznak a szakemberek. A leszerelt műtárgyak restaurálását pedig Cziráki Veronika koordinálja, amely igazi csapatmunkát igényel, az osztály minden tagja részt vesz benne, diákmunkások is besegítenek, hiszen még fémkandelábereken, gyertyatartókon is dolgoznak.

Galambos Csilla szilikát- restaurátor megmutatta az aranyozás lépéseit. A szakember elmondta, nagyon óvatosan kell bánni az aranylapokkal, mivel azok rendkívül vékonyak, könnyen megsérülnek, szétfoszlanak. A restaurátor kiemelte, az arany rendkívül tartós, nem öregszik, amit az is jól mutat, hogy néhány elemen a több mint kétszáz éves aranyozást csak minimálisan kellett javítani. A restaurálás legutolsó lépése a védő lakkréteg, régebben ez nem volt szokás. Sajnos a tapasztalatok alapján manapság a nem megfelelő takarítás miatt szükség van erre, különben félő, hogy lemossák az aranyat.

Cziráki Veronika elmondta, hogy számos hasonló munkát végeztek már, főként megyénkben. Közgyűjtemények, önkormányzatok és magánszemélyek számára is vállalnak feladatokat. Hasonló nagyságrendű, szintén aranyozást is magába foglaló munkájuk volt például a pápai Esterházy-kastély fajanszkályháinak restaurálása.

A miskolci oltárelemek helyreállítása négy hónapig tart. Mellette a veszprémi múzeum gyűjteményének gondozása, valamint az aktuális kiállítások anyagának restaurálása is tervszerűen, és ugyanolyan odafigyeléssel történik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!