Kultúra

2016.10.08. 06:58

Szemle a muzsika jegyében

A muzsika és a zene jegyében mutatták be a Veszprémi Szemle ez évi utolsó számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

Jákói Bernadett

Az idén a Veszprém Városi Zeneiskola megalakulásának századik évfordulója alkalmából a zenetörténeté a főszerep. - köszöntötte dr. Csiszár Miklós főszerkesztő az idei 43. szám olvasóközönségét. Az 1916-ban megalakult Zeneiskolára Molnár Jánosné, Márkusné Vörös Hajnalka, M. Tóth Antal és Lechner László tollából visszatekintő írások kiemelt zenetörténeti blokkban kaptak helyet. Az iskolaalapításának körülményeiről, a zeneoktatás előzményeiről készült tanulmányok a korai zenetanítás sikereiről, a művészeti életben kifejtett példás helytállásról nyújtanak olvasnivalót. Kecskeméthy Margit neve szorosan összefonódik a zeneiskola létrehozásáért tett erőfeszítésekkel. -Az I. világháború idejének közepén, de akár minden tragikus és nehéz helyzetben szükség volt és van a lelkünknek a zenére, mert az segít a legkeményebb tragédiákat is átélni.

Az idén 100 éves Zeneiskola jelenlegi növendéke, Hégely Márton  trombita előadásában Vivaldi: Laghetto műve szólalt meg a megnyítón, zongorán Győrfi Judit kísérte (Fotó: Jákói Bernadett)


Nem szabad ezt felejtenünk a béke időszakában sem, láthatjuk, azok élték át a legkeményebb nehézségeket, akik valamely művészeti ág, az irodalom, a zene, vagy akár a képzőművészet ágazatával mélyekig hatolóan foglalkoztak, ami erőt adott ahhoz, hogy a nehézségeken túl jussanak. De a mai veszprémiek visszaemlékezéseiből gondolhatunk a II. világháború utáni időszakra is, amikor a Piarista Gimnázium újraindítását követően elsőként a művészeti csoportját alakította meg. Minden művészettel való foglalkozás segít a túlélésben. Ezért is van szükség a művészeti oktatásra napjainkban is, és támogatni kell a művészeti nevelést. –emelte ki a jubileumi köszöntőjében Márkusné Vörös Hajnalka a Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

(Fotó: Jákói Bernadett)

A zeneiskola múltjáról készült olvasmányos cikkek mellett Tölgyesi József a veszprémi Evangélikus Leányegylet 1927-1950 közötti működésébe kalauzolja az olvasókat, Rainer Pál folytatva a 31-es honvédek történetét, míg Bándi László a Veszprémi Emlékjelek legújabb köztéri alkotásainak bemutatásával folytatja sorozatát. A Könyvszemle rovat a közelmúltban megjelent helytörténeti kiadványok közül többek között a Püspökkertet, valamint a Veszprémi Királyi Törvényszék 1872-1945 történetét bemutató kiadványokat szemlélteti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!