Kultúra

2016.12.19. 20:10

A táj értékeinek kiváló kutatója

Alsóörs - Az önkormányzat lassan már egy kis könyvtárat hozhatna létre azokból a könyvekből, melyek az ő gondozásukban jelentek meg. Az elmúlt években huszonhét, idén három kötetet támogatott a település vezetősége.

Szendi Péter

Az Alsóörs ez a hely című könyv bemutatójára zsúfolásig megtelt az Endrődi Sándor Művelődési Ház nagyterme, ahol barátok, ismerősök köszöntötték Albrecht Sándort, aki december 20-án ünnepli 85. születésnapját.

Hebling Zsolt polgármester örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívásukat. - Mindez Sanyi bácsi életútjának, munkásságának köszönhető. Különös érték, hogy ősei földjéhez, életének jelentős szakaszában falunkhoz, Alsóörshöz való kötődése olyan szellemi, erkölcsi és tetteivel bizonyított elkötelezettség, amely messze túlmutat a mindennapokon.

A mi Balaton-parti otthonunk az övé is, mert itt találta meg nemcsak családja történelmi tradíciójának a folytatását, hanem ennek a tájnak azokat az értékeit is, amelyeknek kiváló kutatója, feldolgozója, írója lett. Albrecht Sándor hosszú évtizedek óta tevékenyen vesz részt helytörténeti írásaival, könyveivel Alsóörs kulturális életében, és mindezt teszi minden ellenszolgáltatás nélkül.

Albrecht Sándor számára megható volt a könyv megjelentetése
Fotó: Zorád Ferenc

A kötet az önkormányzat megbízásából a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kiadásában jelent meg. Az ünnepelt a sok ajándékon kívül kedves szavakat és az alkalomhoz illő műsort kapott. Legelőször Kálmánffy Ferenc énekművész, a Honvéd Művészegyüttes egykori szólistája énekelt, zongorán kísért Viola Erzsébet. Majd Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke részletesen ismertette és méltatta az ünnepelt életrajzát.

- Úgy gondolom, az önkormányzat nem véletlenül kért fel a helyi értéktár-bizottság tagjának. Szerintem a véleményed mindenkor nagy szerepet játszik a döntésekben. Elég talán csak jelzés-szerűen megemlíteni néhány önálló munkádat. Így a Szülőföldem, Alsóörs, mely 1997-ben jelent meg, rá két évre a Régi Alsóörs, két évvel ezelőtt pedig az Alsóörs képeslapokon című könyved. Máris mindenki előtt világossá válik, hogy Albrecht Sándor követendő példa egy-egy település hon- és népismereti kutatásában.

Ezután Vándorfi László színművész, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője Illyés Gyula Óda a törvényhozóhoz című versét adta elő, majd a most megjelent könyvből Novák Editnek a jeles alkalomhoz íródott sorait olvasta fel. A kötetet Tölgyesi József főszerkesztő, a Kodolányi János Főiskola docense mutatta be. Megemlítette, hogy a 236 oldalas könyv két részből áll.

Az elsőben tisztelői köszöntik Albrecht Sándort, a másodikban pedig tematikus írásokat olvashatunk. Albrecht Sándor lapunknak elmondta, megható volt számára a könyv megjelentetése és annak bemutatása. Alsóörs mindig is közel állt a szívéhez. - A mai időkben a hazaszeretet, az összefogás, a befelé gondolkodás nagy kincs, nagy hatóerő, melyet támogatni kell.

Végül Hebling Zsolt átadott az ünnepeltnek egy erre a születésnapra készített pezsgőt. Ezután mindenki kapott díjmentesen a könyvből, melyet Albrecht Sándor dedikált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!