Kultúra

2016.12.30. 22:05

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Veszprém - A 2016-os év nem volt könnyű, azonban a kitartó és következetes munka eredményei már kézzelfoghatóak S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója szerint.

Kutasi Zsófia

- Miután 2014-ben átvettem a múzeum vezetését, kiderült, hogy az intézmény működésével összefüggésben nagyon sok a hiányosság, szabálytalanság, amely kisebb vagy nagyobb mértékben gyakorlatilag az intézmény minden területét érintette. A fenntartó, azaz a város részéről még 2013-ban elrendelt átfogó rendszerellenőrzés számos ponton mutatta ki ezeket az ellentmondásokat, amelyekre a 2015. év közepén elindult, egyébként országos szinten zajló állami számvevőszéki vizsgálat ugyancsak egyértelműen rámutatott. Az elmúlt két év nagyjából azzal telt, hogy a munkatársakkal közösen sok időt és energiát fektettünk abba, hogy a múzeum működését szabályos, ellenőrizhető, átlátható keretek közé helyezzük.

Ezt az igen komoly, megfeszített munkát, az elért eredményeket a már említett ÁSZ vizsgálat számos vonatkozásban pozitívan értékelte, a jelentéstervezet több helyen kiemelte: látható a fejlődés, az a szabályos működés, melyet az állam elvár. A hatékony működés érdekében elkészítettük, ugyanakkor folyamatosan frissítjük és bővítjük a szabályzatainkat, arra törekszünk, hogy ezek valóban működjenek, és a még fellelhető hiányosságokat igyekszünk mielőbb felszámolni.

Számos anomáliát örököltünk, de mára eljutottunk odáig, hogy sínre került a múzeum, a működésünk egyre inkább szabályossá válik. Ez sok munkát igényelt, miközben a tervezett éves feladatainkat is igyekeztünk teljesíteni: folyamatosak zajlottak a rendezvényeink, kiállításaink – hangsúlyozta az igazgató.

S. dr. Perémi Ágota elmondta, a feltárt hiányosságok elsősorban alapproblémák voltak, melyek mindenképpen megoldásra vártak. A változások szervezeti átalakulással is jártak; az alkalmazotti összetétel is részben megváltozott.

Megalkották az új szervezeti és működési szabályzatot, ami szintén nagy előrelépés. A különböző kiállítóhelyek hivatalosan is részlegekké váltak, saját vezetővel, akik számon kérhetőek, felelősei a rájuk bízott kiállítóhelyeknek. Így az egymástól viszonylag távol eső, a város különböző pontjain található egységek működésének kontrollálását, az esetleges probléma elhárítást is könnyebb megoldani.

Számos anomáliát örököltünk, de mára eljutottunk odáig, hogy sínre került a múzeum, a működésünk egyre inkább szabályossá válik, mondta el lapunknak S. Perémi Ágota igazgató Fotó: Penovác Károly

- Fontos feladatunk amellett, hogy a kulturális értékeket gyűjtjük és megőrizzük, ezeket bemutassuk és tovább is adjuk. Azt a sok tudományos ismeretet, amelyet a gyűjtemények feldolgozása vagy más tudományos tevékenység során szerzünk meg, kötelességünk tovább adni. A bennünket fenntartó közösségnek így lehetünk a legnagyobb hasznára. Ennek az ismeretátadó tevékenységnek része a múzeumunkban már a 2000-es évek elején létrejött a közönségkapcsolatok és marketing osztály. A kifejezés is azt jelzi, hogy a muzeológiában - ha nem is teljes mértékben - , de megjelent a vállalkozói szemléletet. Addig, amíg az ezredfordulón ez szinte újdonságszámba ment hazánkban, tőlünk nyugatabbra már jól ismert tendencia volt. Azóta nálunk is általánosnak mondható. Ma már elképzelhetetlen a marketingben jártas szakember vagy múzeumpedagógus nélkül a múzeum működése. Ezt a szemléletet próbáljuk erősíteni, segíteni.

A mai információ- és inger áradatban is el kell tudnunk juttatni az emberekhez azokat kulturális értékeket, melyeket a múzeum képvisel. Mindezeket a különböző társadalmi rétegekhez, korosztályokhoz tartozó, eltérő érdeklődési körű emberek számára közérthetővé kell tenni. Ennek része többek közt a kiállítások interaktívvá tétele, a legújabb technikák bemutatása, érdekes és szakmai téren jelentős előadók meghívása. Az a tapasztalatunk, hogy a látogatók értékelik ezt az új szemléletet. Idén, bár még az év végi adatokat egyelőre nem ismerjük, szép látogatószámmal fogunk zárni, amely november végéig elérte, sőt a rendezvények látogatóival együtt meg is haladta a 47000 főt. Ezzel elértük a kiemelkedőnek tartott 2014-es év végi szintet, a 2016. évi terveket pedig sikerült túlteljesítenünk. – fogalmazott S. dr. Perémi Ágota.

A múzeum kiállításainak tekintetében a 2016. év első egy harmadában elsősorban vendég kiállításokkal vártuk a látogatókat. Ennek oka az volt, hogy a teljes szakmai gárda egy új állandó kiállítás koncepciójának kidolgozására, illetve megvalósításának tervezésére készült. Célunk egy modern, érdekes kiállítás, amely a város, a vár történetét dolgozza fel.

Mozgalmas évet zár 2016-ban a Laczkó Dezső Múzeum. Sikerült elhozni a Petőfi Irodalmi Múzeum Weöres Sándor életét, munkásságát bemutató vándorkiállítást, amely különleges interaktív, modern elemeket vonultatott fel. A Széchenyi Pál érsekről szóló kiállítás teljesen egészében interaktív volt, amely az érsek földi maradványainak antropológiai vizsgálat mutatta be történelmi keretek közé helyezve. A kiállítás egyik fontos eleme volt Veszprém 1704-es feldúlását is felelevenítető animációs film, de az eseményről külön rendezvénnyel is felhívták a figyelmet. A Rippl Rónai József munkáit bemutató nagy sikerű kiállítás után Saphier Dezső gyűjteményéből válogatva a női festők műveit mutathatták be. Különlegesség volt a „Papírsárkányok, pörgettyűk és babák Japánból” című vándorkiállítás. Kádár Tibor festőművészt ünnepelték 70-ik születésnapján egy időszaki kiállítással, majd Somogyi Márk fotóiból nyílt időszaki kiállítás. Év vége felé a Victor Vasarely 110-20 című kiállítást nyitották meg, amely a Rippl-Rónai kiállításhoz hasonlóan cserekiállítás. Ennek célja, hogy a közönség számára közel hozza az egyébként az ország különböző pontjain látható értékes gyűjteményeket. Ugyancsak az ősz folyamán nyílt meg az Étel/élet című kiállítás, amely a gasztronómia témakörét járja körbe.

- A tárlat anyagának összeállításához minden gyűjtemény, az azokért felelős kollégák munkájára szükség volt, ami egyúttal lehetőséget is adott arra, hogy kiderüljön, hogyan tudnak az egyes területek felelősei együtt dolgozni – mondta az igazgató. Az ilyen átfogó, minden gyűjteményt érintő, egy tematika köré épülő kiállítások sorát 2017-ben is folytatjuk. A tervek szerint a női, férfi viselet, kiegészítők témakörében szeretnénk bemutatni a múzeumi gyűjtemény legszebb darabjait.

A múzeum a történeti, régészeti, néprajzi, képzőművészeti ismeretek átadásán túl igyekszik teret adni a természettudományos ismeretszerzésnek is. Éppen ezért a kamarateremben a természettudományokat ismertető tárlatok kaptak helyet. Ilyen volt a zirci MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma geológiai kiállítása. Az MH 54. Veszprém Radarezred közreműködésével emlékeztek meg Bay Zoltánról, aki radarkísérleteinek eredményeképpen többek közt lemérte a Föld-Hold távolságot is.

Ezen kívül látható volt egy, a finnugor kulturális főváros programsorozathoz kapcsolódó finnugor hagyományokat bemutató tárlat, valamint az utolsó ítélet angyalának, Szent Mihály arkangyal témáját feldolgozó kiállítás. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójához kapcsolódva megemlékezést tartottak a veszprémi néma nőtüntetésről a Veszprémi Törvényszékkel és a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesülettel közösen rendezésében. Megnyitották a várbörtön zárkájában az ehhez kapcsolódó tárlatot. A Hadtörténeti Múzeum ’56 könnycsepp című vándorkiállítása a tervek szerint 2017 márciustól látható a múzeumban. Ezzel szeretnék méltó módon lezárni a megemlékezések sorát. Sikeres kezdeményezés volt a honvédelem napjának megrendezése, amelyet 2017-ben is szeretnének megtartani, továbbá, ahogy idén is, kapcsolódnak az Emlékhelyek napjához és a Gizella napi rendezvénysorozathoz is.

A múzeum programjaival kapcsolódik a 2017-es Szent László emlékévhez is. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral és a Petőfi Színházzal együttműködésben tervezik „Arany 200” címmel az Arany János évforduló megünneplését. S. dr. Perémi Ágota kiemelte, cél, hogy a gyerekek, diákok minél jobban megismerjék a költő óriás életét, munkásságát és megszeressék, olvassák a műveit. Tervben van Nagy Sándor festőművész műveit bemutató képzőművészeti cserekiállítás. A kamarateremben Verancsics Faustus várkapitány, feltaláló találmányait, életét mutatják be. A múzeumok éjszakáján a legutóbbi bakonybéli régészeti feltárás eredményeit láthatja a közönség.

A múzeum a nemzetközi kapcsolatokat ápolására is nagy hangsúlyt fektet: tervezik egy felvidéki avar régészeti anyag, valamint egy felvidéki magángyűjtő festett tojásainak bemutatását. Természetesen, ahogy azt már megszokhatták, a kiállításokhoz kötődően több rendezvényt is terveznek, miközben a már jól ismert szabadegyetemi, múzeumegyleti vagy éppen március 15-i, augusztus 20-i nagy családi rendezvényeket is tovább szervezik.

S. dr. Perémi Ágota elmondta, 2017-ben kezdetét veheti a múzeum rekonstrukciója. Régi vágyuk, hogy egy felújított, modern épületben fogadhassák a látogatókat. Reméli, megújul a Vár utca 10. is, hogy a gazdag múzeumi gyűjteményeket a 21-i századi elvárásoknak megfelelően tudják a közönség elé tárni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!