Kultúra

2017.02.15. 20:16

Hackeld a múltat!

Veszprém - Katharina Roters és Szolnoki József Hackeld a múltat! című kiállítása a Csikász Galériában nyílik február 17-én, pénteken 18 órakor.

Balla Emőke

A képernyőkultúra és az elektronikus display megerősödése a reprezentáció és a kommunikáció terepén nem- csak a tények és az adatok termelését, illetve hamisítását könnyítette meg, de az objektivitással szembeni szkepszist is felfokozta, ami a kézzelfogható tárgyak, a dokumentumok és az autentikus emlékek újabb kultuszához vezetett a kultúratudományokban és a kortárs képzőművészetben is, amit nevezhetnénk akár múltfeldolgozásnak is.

A lemondás és az áldozat, a veszteségek és a kompromisszumok személyes árnyalatai, illetve az anekdotikus tények gazdagsága kapcsán az úgynevezett mikrotörténetírás szempontrendszere sejlik fel, amely a nagypolitika és a makroökonómia szempontjaival szemben az egyén speciális elképzelésein és életkörülményein keresztül értelmezi át a nagy eszmetörténeti folyamatokat, illetve az identitás mindenkori problémáját.

A megnyitón köszöntőt mond Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Grászli Bernadett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. A tárlatot Szijártó Zsolt kultúrakutató nyitja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!