Kultúra

2017.02.26. 12:50

Mindenben a szépséget keresi

Zirc - A városházán nyitották meg Kerpel Péter, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma vezető művésztanárának kiállítását, aki a várpalotai gimnázium rajz tagozatán végzett Újhelyi Gábor festőművész tanítványaként

Müller Anikó Hanga

Biológia-földrajz-rajz szakos tanár, iskolájában a művészeti munkaközösség irányítója. Sokoldalú alkotó, fotózik, logót és pecsétet tervez, Pápán csillárt álmodott a református templomba, ólomüveg ablakokat a gyülekezeti házba, haranglábat az alsóvárosi temetőbe, tűzzománccal kísérletezik.

Ottó Péter polgármester köszöntőjében - magát amatőr műélvezőnek és a városházi galéria teremőrének titulálva - elmondta, két dologért irigyli a művészeket. Egyrészt a tehetségükért, másrészt a bátorságukért. A kiállítás egyfajta levetkőzés, melyben a művész kitárulkozik, őszintén közszemlére téve önmagát. Különös bátorság ez egy tanárembertől, különösen tanítványai előtt, mondta. A tárlatot a kolléga, Nikolausz Krisztián festő- és grafikusművész nyitotta meg.

A kiállítást Nikolausz Krisztián nyitotta meg (balra), mellette az alkotó, Kerpel Péter, Ottó Péter polgármester és Szeifert György
Fotó: Müller Anikó Hanga

Elmondta, a képek láttán az a gondolata támadt, milyen gazdag a művész mindazon élményektől, melyekből megszülettek a művei. Renoir, Klee gondolatait idézte a művészet mibenlétéről, összevetve a posztmodern felfogással. - Péter azon művészek közé tartozik, akik mindenben a szépséget keresik. Minden szép és különleges iránt érzékeny alkat, aki le sem tagadhatná természettudományos érdeklődését, grafikáin láthatóan nagy szakmai műgonddal építette bele szürreális fantáziavilágába az alaposan tanulmányozott és naturalisztikusan megfogalmazott természeti formákat, jelenségeket.

Groteszk virágok, termések, képzeletet beindító formájú felhők, sárkánnyá változó ezeréves göcsörtös fák, gyökerek, gombák, mementóvá dermedt madárcsontvázak népesítik be képi világát, mondta. Elemezte a Kerpel alkotói pályájának kezdeti időszakára jellemző útkeresés kétségeit, bizonytalanságát megfogalmazó grafikáit, a szépséget felmutató akvarelljeit, szólt a hideg és meleg színek gondos egyensúlyáról, művészi kísérletezéseiről, rajzai vonalainak míves finomságáról. A tárlat egy élet alkotásainak felvonultatása, összegzés a szemlélőnek, de magának a művésznek is. Kerpel Péter köszönetet mondott a helyi gimnázium művészeti tagozatának a két iskola tartalmas szakmai együttműködéséért.

A megnyitón fuvolán közreműködött Palánkai Hanna Dóra és Palánkai Tünde Orsolya. A kiállítás március végéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!