Kultúra

2017.04.13. 18:25

A teremtett világ szépségeit mutatja be a pápai kiállítás

Pápa - Jókai Mór, Petőfi Sándor és Orlai Petrich Soma az egykori Pápai Református Kollégium tanulói voltak.

Polgár Bettina

Jókai festőművész akart lenni, és író lett, Petőfi színész akart lenni, és költő lett, Orlay Petrich Soma pedig író akart lenni, és festőművész lett. Mindenki életútját meghatározta, amit magába szívott az iskolában.

Ezt a gondolatot Tóth Gábor Sándor, az A. Tóth Sándor Alapítvány elnöke hangsúlyozta a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének földszinti előterében rendezett kiállítás megnyitóján. A tárlaton az A. Tóth Sándor képzőművészeti versenyre beérkezett pályamunkákat tekinthették meg az érdeklődők, emellett a megnyitó alkalmával eredményeket is hirdettek.

Kerpel Péter és Tóth Gábor Sándor Fotó: Vallner Bettina

A verseny résztvevőit Tóth Gábor Sándor mellett Gránásiné Bácsi Tünde, a Pápai Református Kollégium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója, a Dunántúli - Református Tehetségsegítő Tanács regionális elnöke, valamint Kerpel Péter, a református gimnázium képzőművészeti munkaközösségének vezetője, a Dunántúli - Református Tehetségsegítő Tanács regionális alelnöke köszöntötte.

Az eseményen elhangzott, a teremetett világ szépségeihez kapcsolódóan íródott versenyre 17 iskolából több mint száz pályamű érkezett be, melyeket két kategóriában díjaztak: külön az 5-6. osztályosok alkotásait, illetve a 7-8. osztályos fiatalok műveit. A diákok közül senki nem távozott üres kézzel, ugyanis a két kategória első három helyezettjének megjutalmazásán túl különdíjakat is kiosztottak, és minden egyes versenyző emléklappal gazdagodott.

Narancsik Róza, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános iskola tanulója harmadik lett a második kategóriában Fotó: Vallner Bettina

Kerpel Péter kiemelte, örül, hogy sokan meghallották a verseny hívó szavát, és a pápai, illetve a környékbeli általános iskolák mellett a Balaton-felvidékről, sőt, távolabbi településekről is érkeztek pályamunkák.

Az első, 5-6 osztályos kategóriát Péter László, az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulója nyerte, Mesterházy Korina, a papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola tanulója második lett, Forgács Valentina, az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulója pedig harmadik helyen végzett.

Fotó: Vallner Bettina

A második, 7-8. osztályos kategóriában Budai Leventének, a Pápai Református Kollégium és Művészeti Szakgimnázium tanulójának alkotását találták a legjobbnak, Boldizsár Fruzsina, a papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola tanulója érdemelte ki a második helyet, Narancsik Róza, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános iskola tanulója pedig harmadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!