Kultúra

2017.05.10. 17:30

Szép Magyar Könyv - Díszes kiadványokból szerveztek kiállítást az Agórában

VESZPRÉM - A budapesti zsűri által válogatott szép könyveket az egyetlen vidéki helyszínen, a veszprémi Agórában is bemutatták.

Balla Emőke

A Szép Magyar Könyv versenyt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezi a könyvesbolti forgalomba kerülő és magyarországi, illetve a határon túli magyar nyomdákban kiállított könyveket terjesztő kiadók számára. A verseny célja a könyvipar államosítása és a tömegtermelés következtében kialakult színvonalvesztés megtörése volt. A Szép Magyar Könyv verseny díjait hagyományosan a könyvnapon, 1952 óta pedig az ünnepi könyvhéten osztják ki.

Az 1928-ban Supka Géza kezdeményezésére létrehozott könyvnap, s később a többnapossá bővülő könyvhét a könyvkultúra terjesztése, az irodalom és az olvasás népszerűsítése érdekében tartott könyvvásár, melyet országszerte minden évben ünnepélyesen rendeznek meg. A közönségdíjat a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Agóra Veszprém VMK látogatóinak összesített szavazatai alapján ítélik oda. A könyvverseny a könyvhét legrangosabb eseménye, a kiadók több kategóriában mérhetik össze az általuk terjesztett könyveket.

Nyugdíjasklub-vezetők is érdeklődve nézegették a Szép Magyar Könyv kiállítást
Fotó: Pesthy Márton

A zsűri - a korábbi évekhez hasonlóan - külön díjazza a gyermekkönyveket, a tankönyveket, az ismeretterjesztő kiadványokat, a tudományos műveket, a szakkönyveket és a felsőoktatási kiadványokat, a szépirodalmi és ifjúsági köteteket, a művészeti könyveket és albumokat, a bibliofil és speciális kiadványokat, a fakszimile, reprint és adaptált kiadványokat.

Veszprém az egyetlen vidéki helyszín, ahol a budapesti zsűri által kiválogatott könyveket bemutatták. A zsűri az elbírálásnál több szempontot vesz figyelembe, a formátum, a tipográfia, a papír minősége és az illusztrációk mind közrejátszanak a döntésben. Az Agóra Veszprém VMK-ban az elmúlt napokban sok érdeklődő, köztük iskolás csoport, nyugdíjasok, tekintették meg a díszes és értékes kiadványokat.

A magyar könyvkultúra míves seregszemléjén minden évben magas színvonalú, értékes könyveket láthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!