Kultúra

2017.06.29. 15:05

Virágkoszorú és boszorkánytánc a fény ünnepén Zircen

ZIRC - Szent Iván-éji programmal kapcsolódott a Bakonyi Finnbarátok Köre a Múzeumok éjszakája városi programsorozatához.

Müller Anikó Hanga

Az ünnepet megelőző este a Barátság parkban felvonták a magyar és a finn zászlót. Wenczel Zsuzsanna elnök köszöntőjében szólt a Juhannus-ünnep üzenetéről, jelentőségéről, a finn emberek lelkületéről.

- Ez a zászlós nyárünnep a finneknél a karácsony után a legnagyobb ünnep, az ősi hagyomány folytatása, mely hajdan bő termést, egészséges nyájat ígért. Máglyatüzeket gyújtanak kicsiknek és nagyoknak külön, a tóparti mökkiket - nyaralókat - nyírfaágakkal díszítik, makkarát sütnek, felhúzzák a nemzeti lobogót.

A zászló kék színe az ország sok ezer tavát, tiszta egét jelképezi, a fehér a nyolc hónapig hóval borított tájat, a fehér felhőket és éjszakákat. A lobogó nem lehet piszkos, szakadt, mosás után csak beltérben szárítható, soha nem érintkezhet a földdel, ha ez megtörtént, el kell égetni. Este felvonják, és egész éjszaka lobog - mondta.

A zirci finnbarátok két évtizede ünneplik a Juhannust, de első alkalommal tartottak ünnepi zászlófelvonást, vallják, ez méltón jelzi a két nép egymás iránti tiszteletét, a több évezredes, lelkekbe írt rokonszenvet. E hangulat jegyében folyt a vidám, hagyománytisztelő ünneplés a nyírfákkal övezett, apró tavacskával finn hangulatot idéző parkban. A meggyújtott mécsesek, máglyák tüze a fény győzelmét hirdeti a sötétség és annak erői felett.

Az ősi szerelmi praktika hagyományát idézte a virágszedő túra, a koszorúkötés margarétából, színes mezei virágokból és a virágkoszorús körtánc   Fotó: Müller Anikó Hanga

E gondolat köszönt vissza a programokban is. Megjelentek a manók - fellépett a Tücsökzenekar Tarcsay Beáta vezetésével -, vendégül látták Francsics Judith jósnőt, Varga Bence bűvészt, varázsléptű táncosokat - a csetényi Bujka néptánccsoportot -, a csodás ujjú harmonikást, Ivanics Imrét, népdalokat énekelt Petus Mónika és Szentkereszty Judit, a finnbarát lányok, asszonyok boszorkánynak öltözve mágikus táncot roptak, a boszorkánykonyhában pedig ízletes gulyás rotyogott, a szabadtéri kemencében pirosra sült a makkara.

Az ősi szerelmi praktika hagyományát idézte a virágszedő túra, a koszorúkötés margarétából, színes mezei virágokból, és a virágkoszorús körtánc. Finnországban a Juhannus teszi varázslatossá a nyár kezdetét.

A finn nyár rabul ejtő, Lappföldön július közepéig le sem nyugszik a nap. A finn nyár más, mint a mi strandzajos, dinnyés, olvadó jégkrémes, esti csillagvarázsos évszakunk. Az éjtelen éjjelek, az örökös fény szinte ősrobbanásszerű változást idéz elő a természetben. Hallod, látod, érzed az áramlást, a növekedést, feléled, kivirul a természet.

A tavak tintakékje, a felhőpamacsok patyolatfehérje, a folyómeder, a vízen táncoló napfény csillogása, az eperillatot hozó szél. Meztelenül úszni szauna után, élvezni a makkara roppanását. Ilyen a finn nyár - mesélte Wenczel Zsuzsi.

Ezt a hangulatot idézték és élvezték a zirci civil szervezet tagjai és a cigánydombi ligetbe látogatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!