Kultúra

2017.06.27. 17:25

Visszafogott színvilág - Grimm Józsefnek nyílt festménykiállítása az Arácsi Népházban

BALATONFÜRED - Főként a Balatonról, Balatonfüredről és a környező településekről fest tájképeket, vitorlást, hajót és csónakot Grimm József, akinek az Arácsi Népházban nyílt kiállítása.

Napló információ

Grimm Józsefet sokan ismerik, Balatonfüreden nőtt fel. Első meghatározó mesterének Vágfalvi Ottó festőművészt tartja, most Kádár Tibor festőművész alkotói körének, a Csopaki Képzőművészeti Egyesületnek tagja. Számtalan csoportos tárlaton szerepelt, évente általában egy-két önálló kiállítása nyílik.

Technikai sokoldalúság jellemzi: dolgozik az olaj, az akril, az akvarell és a grafika minden ágával. Kedvelt témája a Balaton és környezete, annak hangulata, szépsége. Elvarázsolja őt a táj: szereti a természetet, jó időben gyakran dolgozik a szabadban, vázlatokat készít és előfordul, hogy a festményeket télen fejezi be otthon, a műtermében, mondta a kiállítást megnyitó Balla Emőke, a Napló főszerkesztő-helyettese.

Grimm József kiállítását Balla Emőke nyitotta meg
Fotó: Balogh Ákos

Érdekes ellentmondás, hogy nyáron Balatonfüred legforgalmasabb helyén rajzol, ősztől tavaszig alkotói nyugalomban fest. Műveit is áthatja az a csend, nyugalom, béke, kiegyensúlyozottság, harmónia, amit a táj sugároz. Emberek kevésbé jelennek meg a képein, azt mondja, ő elsősorban a tájat hangsúlyozza, arra szeretné felhívni a figyelmet.

Grimm József mostani kiállításán harminchárom képet állított ki. A festmények fele új, idén készült, a többi az elmúlt évek alkotói munkáját tükrözi. Felfedezhetjük az ismerős helyeket: Balatonfüred központját, a vörös templomot, a Zákonyi sétányt, a Tagore sétányt, a Blaha utcát, a kerek templomot. Az alkotó igyekezett visszaadni a balatoni színvilágot, a párásságot.

Egyik-másik vitorlás szinte alig észrevehető, eltűnik, belevész a párába. Visszafogott színvilág jellemzi az új alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!