Élmények a múzeumban

2018.09.14. 16:00

Ismét vár a kultúra oázisa Ajkán

Az Ajka belvárosában található Városi Múzeum és Fotógaléria a nyár után ismét kinyitotta kapuit, hogy teret adjon a múzeumi látogatásoknak, a tematikus múzeumi óráknak, klubfoglalkozásoknak, előadásoknak és kiállításoknak.

Borsos Renáta

Színes kulturális események sora várja szeptembertől a látogatókat a múzeumban, ahol Angermayer Judit élményszerű tematikus foglalkozásokat is tart gyermekeknek

Fotó: Györkös József

Angermayer Judit muzeológus megkeresésünkre bemutatta az intézményt a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt. Elmondta, szeptembertől ismét nagy hangsúlyt fektetnek az immáron ötödik esztendeje az iskolásoknak – a harmadik osztályosoktól a hatodik osztályosokig – szánt tematikus foglalkozások megtartására.

A diákok tanórai keretek között rendszeres látogatói az intézménynek. A múzeumpedagógia aktív jelenlétét hangsúlyozva, Angermayer Judit vezetésével, élményszerűen, szinte játszva sajátítják el az ismereteket.

Az ismeretterjesztés célja a múzeumi gyűjtemény, a kiállítások megismertetése a diákokkal. Hosszabb távú törekvés, hogy a kulturális ismeretek által a gyerekek majd tudatos, a művészetek és tudományok iránt érdeklődő felnőttekké váljanak – tudtuk meg a muzeológustól.

Színes kulturális események sora várja szeptembertől a látogatókat a múzeumban, ahol Angermayer Judit élményszerű tematikus foglalkozásokat is tart gyermekeknek Fotó: Györkös József

– A tematikus, egymásra épülő órákon a gyerekek a kiállításokon fellelhető tárgyakhoz és a hozzájuk köthető fogalomkörökhöz kapcsolódó tudásanyaghoz kerülnek közelebb.

Tanulnak például a régi házak felépítéséről, elfeledett mesterségekről, szokásokról a kifejezetten nekik összeállított múzeumi munkafüzetek élményszerűen megválogatott kér­déseinek segítségével.

– Óvodás csoportjaink is vannak, akik minden hónapban más-más témával ismerkednek. A teljesség igénye nélkül: szeptemberben a szüret eszközeit és a gyékényfonást ismerik meg. Az ősz folyamán a kukoricamorzsolóról hallanak érdekes előadást, és a kézműves-foglalkozáson csuhéfigurákat készíthetnek. Az ünnep közeledtével decemberben gyertyakészítéssel foglalkoznak, de elsajátítják a rokka mint múzeumi tárgy bemutatása kapcsán a szövés alapismereteit, alapfogásait – mondta el Angermayer Judit.

Megtudtuk, az épület kiállítóterében a múzeumfejlesztéssel kapcsolatos Kubinyi Ágoston-pályázatnak köszönhetően a közelmúltban megújult a város természeti környezetét bemutató kiállítás. A Bakony növény- és állatvilágát bemutató tárlat a természeti értékekre hívja fel a figyelmet. A fejlődés és az intenzívebb élmény érdekében egyre több kiállítási tárgy kapott, illetve pályázati támogatás által további 40 tárgy kap QR-kódot.

– A múzeumnak várostörténeti kiállítása és múzeumi órái is vannak, amelyek hírességekhez – Fekete Istvánhoz, Molnár Gáborhoz és Borsos Miklóshoz – kapcsolhatók. Állandó tárlatunk a Borsos Miklós-emlékkiállítás, ahol az installációs rendszer egyedi környezetet teremt a művész grafikáinak és kisplasztikáinak. A kiállítás anyagát még a művész adományozta a múzeumnak, a városhoz kötődő utolsó nemes gesztusaként. A Fekete István-emlékszoba az író alkotói pályájának állít emléket, az őserdő világát idéző kiállítási anyag a Molnár Gábor-emlékszobában pedig az írónak azokra a brazíliai őserdőben szerzett gazdag tapasztalataira fókuszál, melyeket útleírásokban és regényekben dolgozott fel – jegyezte meg Judit. A sok érdeklődő gyermek mellett nagy kihívás a középiskolásokat is az aktív múzeumi léthez szoktatni. Judit szerint van remény, mert a kötelező 50 órás szolgálatukat többen is ott töltik le. Segítenek egy-egy kiállítás lebonyolításában vagy egy rendezvényen. Állandó csoportok, mint a Fekete István Irodalmi Társaság és a Kisgrafikai Baráti Kör, illetve a Pedagógus Nyugdíjas Klub rendszeresen a múzeumban tartják rendezvényeiket, ahol továbbra is színes kulturális események sora várja szeptembertől a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!