Lóerő

2010.01.21. 10:33

Egységes eredetiségvizsgálat a cél

Háromezer munkahelyet veszélyeztet az eredetvizsgáló cégek szerint a kormány decemberi rendelete, a Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint csak egységes rendszert alakítanak ki.

Szabó Péter Dániel

A vállalkozások szerint a múlt év decemberében szerződésszegést követett el kormány, amikor egyeztetés nélkül, kormányrendeletben módosította az eredetiségvizsgálattal foglalkozó magáncégek 2011. január 31-ig szóló szerződését. Az idei évtől egyenértékű és egymásnak megfeleltethető eredetiségvizsgálati rendszert kell alkalmazniuk a vizsgálóállomásoknak.

Az eredetiségvizsgálatot eddig különböző technológiával végezte öt társaság. Az érintett cégek nehezményezik, hogy mindössze nyolc órányi gondolkodási időt kaptak arra, hogy a felkínált egyoldalú szerződésmódosítást elfogadják, ráadásul a változtatás a szakmában dolgozók ellehetetlenítését, illetve kizárását vonja maga után. Ráadásul a kormányzatnak az az állítása sem állja meg a helyét, hogy az új feltételekkel olcsóbb lesz az eredetiségvizsgálat.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közleményben ismertette, hogy az átalakítással egyenértékű és egymásnak megfeleltethető eredetiségvizsgálati rendszer kialakítása a cél.

A 2010. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően olyan tanúsító szervezetek láthatnak el előzetes eredetiségvizsgálatban közreműködői feladatokat, amelyeket az NKH ellenőrzött, és velük hatósági szerződést kötött a tevékenységre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!