Lóerő

2010.05.28. 04:55

Az oroszlán kétszáz éve

Körkép – Fennállásának kétszáz éves évfordulóját idén ünnepli a francia Peugeot, amely megyénkben Pápán és Veszprémben van jelen.

Tremmer Tamás

Rendkívül gazdag múlt, de az elképzelések szerint fényes jövő áll a francia márka előtt. Kevesen tudják, az 1810-ben megszületett oroszlán nemcsak személygépkocsikon virít, hanem jelen (volt) van fűrészeken, kávéőrlőkön, kerékpárokon, motorkerékpárokon, robogókon egyaránt.

A Peugeot minden egyes termékcsoportját a modernitás és az innováció szellemisége hatja át, miközben sosem mondott le arról a pontosságról, amely eredeti ipari tevékenységéből, az acél megmunkálásából fakadt.

A vállalat nevéhez több újdonság tapad. A Peugeot kiemelkedő szerepet játszott a dízelmotorok elterjedésében. A márka első, sorozatgyártású dízelmodellje a 403-as volt. Ez az első modell, amelynek gyártása során a Peugeot elérte az egymilliós eladási darabszámot.

A Peugeot nevéhez fűződik a dízelmotorokhoz kapcsolódó két fontos újítás is: 1975-ben a 604-es az első autó Európában, amelyet turbódízel motorral szerelnek, és 1999-ben a világon elsőként a Peugeot 607-ben jelenik meg a részecskeszűrő. A részecskeszűrővel minimálisra csökkentették a részecskekibocsátást, így ez egyértelműen bizonyította a márka elkötelezettségét az emisszió mérséklése mellett. Máig több mint 2,3 millió Peugeot-t szereltek fel részecskeszűrővel.

A Peugeot az egyetlen konstruktőr a világon, amelynek kínálata az összes járműcsoportra kiterjed, az autóktól a robogókon át a kerékpárokig. A gyártószalagokról évente 55 millió jármű gördül le. Olyan ütőkártyákkal rendelkezik, amelyek biztosítják, hogy sikerrel vesse magát a jövőbe és olyan megoldásokat kínáljon, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az autók egyre harmonikusabban illeszkedjenek a környezetbe.

A Peugeot 200 év alatt egyedülálló, hosszú távú jövőképet alakított ki, amely lehetővé tette, hogy a márka kövesse a kor szellemét és átvészelje a nehéz időszakokat.

A dicső múltra támaszkodó fényes jövőt terveznek a márkánál. Idén a Peugeot teljesen megújul, új márkaprojektet vezet be és meghirdeti 2015-ig teljesíteni kívánt céljait: három hellyel előbbre lépni az autómárkák világrangsorában, referenciává tenni a Peugeot-stílust, piacvezetővé válni a mobilitási szolgáltatások terén.

A célok eléréséhez a következőkre támaszkodik: nagyra törő termékstratégia, melynek keretében 2010 es 2012 között 14 új modellt vezet be; új vonalvezetés és stílus, mely az SR1 tanulmányban ölt testet; új mobilitási ajánlatok, mint például a Mu by Peugeot.

Jövőre a Peugeot a 3008 HYbrid4 bemutatásával egy újabb technika előfutára lesz. A dízel-elektromos hibrid áttörést jelent a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében (35 százalék). A rendkívül környezetbarát megoldás a négykerék-hajtásnak köszönhetően páratlan vezetési élményt garantál. További előrelépést jelent majd a feltölthető 3008 hibrid Plug-in, amely mindössze 50 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként (2,0 liter100 km).

A francia konszern 1925-ben már 100 ezer eladott kocsidarabszámmal büszkélkedhetett, míg ez a szám '52 és '59 között egy-, illetve kétmillióra nőtt. A hetvenes évek közepén 10 milliónál tartott az eladás, 2008-ban ez a szám már 50 millió fölé emelkedett.

A különféle autós sportágkban is példátlan sikereket ért el a cégóriás: ötszörös bajnoki cím a konstruktőrök versenyében, illetve négy világbajnoki cím a pilótáknál. Ezen felül háromszoros Le Mans-győztes 1993-ban, valamint számos Peugeot-bajnokot avattak már terep- és egyéb raliversenyeken.

Úttörő az elektromos autók terén is

Az elektromos autók kifejlesztésében úttörő szerepet játszó Peugeot 1941-ben mutatta be a VLV-t, az elektromos motorral hajtott könnyű városi járművet, amelyből több száz példány került Párizs utcaira.

A kilencvenes években lát napvilágot az ION tanulmány, majd az elektromos 106-os, amely jelenleg a legnagyobb példányszámban értékesített nulla kibocsátású autó. Ezek a villanyautók remekül bizonyítják a márka érdeklődését az alternatív energiaforrások iránt. 2010 őszén a Peugeot az iOnnal visszatér a villanyautók piacára.

Veszprém eladó Peugeot kínálata a JóAutókon, kattints a linkre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!