Lóerő

2010.10.07. 16:14

Ősszel is óvatosan!

A hideg időszak nemcsak az embereket viseli meg jobban, de az autók is több odafigyelést igényelnek. A megbízható autóban a közérzetünk is jobb.

Tremmer Tamás

Ha úgy számoljuk, augusztus 27-én, pénteken szinte egyik óráról a másikra ránk köszöntött az ősz. Azóta szutyok idő van, szinte folyamatosan esik, ha éppen nem, akkor pedig hűvös van. Itt az ősz, erre az évszakra az autónkat is fel kell készíteni.

Ha van rá lehetőség, az egyik melegebb hétvégén kocsimosás után járjuk körbe autónkat, nézzük meg a lámpákat. (Mosásnál figyeljünk oda, a zárakat fújjuk ki levegővel vagy jégoldó spray-vel, mert ha éjszaka fagy lesz, kellemetlen meglepetésre ébredünk, a kocsit nem tudjuk kinyitni.) Természetesen a rossz izzók újakért kiáltanak. A beállítást bízzuk szakemberre, mert ugye mi is utáljuk, ha elvakítanak bennünket, és ilyenkor már hat óra után gyorsan sötétedik.

A biztos indításhoz gondoljuk végig, hány éves az akku, mikor ellenőrizték. Hidegekben, főleg reggel, az éjszakai pihenő után előfordulhat, hogy csak a fele teljesítményt adja le. Ezt ne kockáztassuk. Ha az akksi elmúlt négy-öt éves, érdemes gondolni a cserére.

Ha már kinyitottuk a motorháztetőt, akkor a hűtőfolyadékot is ellenőriztessük. Jobb benzinkutaknál, műhelyekben grátisz megmondják, hány fokot bír a folyadék. Ezen nem szabad spórolni. Ugyanez vonatkozik az ablakmosó folyadékra is. A latyak lemosásához ez szükséges, méghozzá ilyenkor már szigorúan téli, mert az nem fagy bele a rendszerbe, nem teszi tönkre a szivattyút. A nyárit pedig spricceljük ki.

Hatványozottan érvényes erre az időszakra az ablak belső takarításának fontossága. Koszosan könnyebben párásodik, és ha tenyérrel szétdörzsöljük, akkor a fényt is ezerfelé szórja, nem beszélve arról, hogy zsíros lesz a szélvédő. Ne legyünk restek, töröljük át belülről az ablakot valamilyen tiszta ronggyal, esetleg szarvasbőrrel. Érdemes a szélvédőket és a két első oldalablakot páramentesítővel is befújni. Ha már a páránál tartunk, figyelmet érdemel, hogy a klíma bekapcsolásával szinte másodpercek alatt tűnik el a fehér folt a szélvédőről, mert a klíma száraz levegőt fúj. A használati utasításában is az van, hogy érdemes hetente egyszer átjáratni a rendszert. Így egyben hasznos munkát is végez...

Ha belülről látunk, az jó, de az éles látáshoz az is kell, hogy a szélvédő kívülről is frankó legyen. Meg kell győződni az ablaktörlő megfelelő működéséről, ilyenkor ugyanis sok mocskot  fale-velet, sarat és a többi  kell leszedni az üvegről, de ha sérült a lapát, csíkozni fog, ez jelentősen rontja kilátásainkat. Ez balesetveszélyes szituációkat eredményezhet. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes elgondolkodni a cserén.

Sokan feleslegesnek tartják, de jobb a közérzet jó illatban. Cseréljük hát le a tavaszi légfrissítőt valami meleg illatra. A frissességet megkapjuk a hidegtől, nem kell, hogy citromot szagoljunk a következő három-négy hónapban. Vanília, fahéj  de már vannak télűző kevert illatok is  oldja a nyálkás, sötét, komor hangulatot.

A kézifék behúzásán is érdemes elgondolkodni. Hidegben, megállásnál, főleg, ha hosszabb ideig maradunk egy helyben, akár be is fagyhat. E sorok írója már küzdött hasonló problémával. Kíméljük meg magunkat ettől. Tegyük sebességbe a járművet, ha előre lejt egy kicsit a kocsi, akkor hátramenetbe, és fordítva. Tekerjük a kormányt a padka felé, bizton nem fog elcsúszni, elgurulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!