Lóerő

2010.11.11. 12:25

A Ford túllépett a válságon?

Címkék#Ford

Budapest - A harmadik negyedévben elért 1,7 milliárd dolláros profiton túl a Ford további költségcsökkentés mellett kötelezte el magát, valamint a vállalat október végéig rendezi az amerikai szakszervezetekkel szemben fennálló 3,6 milliárd dolláros tartozását.

Tremmer Tamás

A vadonatúj, világszínvonalú termékek bemutatása, és a vállalat működésének gyökeres megreformálása lehetővé tette a nyereséges termelést a korábbinál nehezebb iparági környezet ellenére is. A cégcsoportnál ugyanezt várják 2011-ben is.

A Ford a harmadik negyedévben 1,9 milliárd dollárral, 23,8 milliárd dollárra növelte készpénzállományát, így a rendelkezésükre álló hitelkeretekkel együtt 29,4 milliárd dolláros likviditással bírnak. A vállalat 2010 végére mintegy 10,8 milliárd dollárral csökkenti teljes adósságállományát a 2009 év végi állapothoz képest.

A kilábalásra alapozva a Ford a harmadik negyedévben bejelentett egy 500 millió dolláros beruházást a kínai Chongqing-ban lévő motorgyártó üzemében, amely így megduplázza kapacitását, emellett egy 350 millió dolláros beruházást thaiföldi, a Mazdával közös pickup üzemében. Emellett 2015-ig nyolc új modellt mutatnak be Indiában. A Ford a harmadik negyedévben összesen 1,3 millió új autót értékesített világszerte.

2010 októberében hazánkban 522 gépjárművet értékesítve 11 százalékos piaci részesedést értek el a magyarországi személy- és haszongépjármű piacon, amelyen így két éve őrzik piacvezető helyüket. A Ford az októberi magyarországi személygépjármű piacon 330 új gépjármű értékesítésével 9,1 százalékos piaci részesedéssel a harmadik, míg a haszongépjármű piacon 192 gépjárművet értékesítve, 17,4 százalékos piaci részesedéssel az első helyen végzett. A teljes magyarországi személyautó- és haszongépjármű piacot 2010 januártól októberig vizsgálva a Ford 5466 gépjárművet értékesített, így 12,1 százalékos részesedéssel magabiztosan őrzik első helyüket.

A Ford legnépszerűbb modelljének Magyarországon idén továbbra is a Focus bizonyult, 2356 darabis értékesítéssel, amelyet a haszongépjármű piacot hagyományosan domináló Transit (730 darab), valamint a felső-közép kategória értékesítéseit vezető Mondeo (668 darab) követett. Európa legnépszerűbb autója, az új Ford Fiesta hazánkban a negyedik helyet szerezte meg (588 darabbal).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!