Lóerő

2011.01.13. 13:40

Elszáguldott pénzek

Veszprém - A múlt heti Visszapillantó rovatunkban már csemegéztünk a tavalyi rekordokban, érdekességekben és különlegességekben. Folytatjuk a tallózást a második résszel, ilyen volt az autósvilág 2010-ben.

Gajdos József

Egy hete főleg sebességi, gyorsulási csúcsokból válogattunk, most is, de ezeket a rekordokat nem tesztpályán, hanem közutakon mérték rendőrségi traffipaxokkal. Július első napjaiban született meg a sebességrekord: egy Honda 247 kilométerrel rongyolt az M6-os autópályán. A magyarországi jármű tulajdonosa 300 ezer forintos bírságot kapott. Fejér megyében a traffipax-ellenőrzések óta ilyen extrém sebességet még nem mértek. Évekkel ezelőtt az M7-es autópályán egy Saab-ot fotóztak le a rendőrök 242 kilométeres sebességgel.

Tavaly novemberben 244 kilométer per órával hajtott valaki az M6-os autópályán, ez volt akkor a hónap rekordja. Alighanem joggal tarthat igényt a leggyorsabban vezető sofőr címére annak a külföldi BMW-nek a vezetője, aki még 2009 októberében az M3-as autópálya Hajdú-Bihar megyei szakaszán a 130 helyett 283 kilométeres sebességgel száguldott. A közlekedési bírság összege nála szintén 300 ezer forint. Két évvel korábban, 2007 márciusában született meg a magyar gyorshajtási rekord: akkor egy sietős hazánkfia Porsche 911-es kocsijával az M1-esen 256 kilométerrel repesztett.


Megyénkben Ukk kedvelt helye a gyorshajtóknak, hiszen egy éven belül több drága fotó is készült ott. Még 2009 decemberében a 84-es számú főút ukki szakaszán ötven helyett 153-ral ment egy személykocsi. Tavaly december 16-án ugyanott 142 kilométerrel robogott egy autó, mindkét sofőr megnyerte a fődíjat. Harmadik társuk is mélyen a zsebébe nyúlt, hiszen 133 kilométert mutatott az ukki traffipax-fotó. A füredi gyorshajtási rekordot 131 kilométer per órás sebességgel tartja egy Honda. A japán gyártmányú személyautó a megengedett ötvenes sebesség több mint két és félszeresével száguldott tavaly februárban a Széchenyi utcában. Ezért a teljesítményért 300 ezer forintos büntetést postáztak a gyorshajtónak. A 2010-es csúcs viszont egy miskolci autósé, aki 167-tel hajtott a borsodi megyeszékhely belvárosában. Október 29-én a traffipax majdnem feldőlt, amikor elszáguldott mellette a személykocsi. A fotó mellé egy 300 ezer forintos csekket is kiállított a rendőrség.
 
Pécs volt a helyszíne a tavalyi motoros rekordnak: 2010 novemberében egy kétkerekűnél 138 kilométert mértek. A sebesség jelentős túllépése sok pénzbe került. Nem sztrádán, hanem a 4-es főúton 90 helyett 217 kilométer per órás sebességgel hajtott egy autós novemberben Nyíregyházánál. Emiatt a maximális bírságot kapta az Audi tulajdonosa. Az abszolút rekordot az a motoros tartja, akit 315 kilométerrel repesztve mértek be 2006-ban Szigetszentmiklós közelében,

Hihetetlen büntetéssel sújtottak egy gyorshajtót Svájcban, akit 221 millió forintra büntettek. A világ legnagyobb bírságát tavaly augusztusban rótták ki, mert a svéd férfi 300 kilométeres sebességgel száguldozott Mercedesével a Bern és Lausanne közötti autópályán. A hat literes SLS Mercedes több traffipaxot is kiakasztott, mert azok csak kétszáz kilométerig képesek mérni, végül az A12-es autópályán sikerült lefotózták. A sofőr a rendőröknek azzal mentegetődzött, hogy elromlott a fekete csodakocsi sebességmérője. A Mercedesnek állítólag több mint fél kilométerre volt szüksége a megálláshoz.


Svájcban a bírságot a sebességtúllépés mértéke és az elkövető keresete alapján számolják ki, a svéd jövedelme ezek alapján jelentős lehet. Mekkora túllépéstől büntetnek?A közigazgatási bírság szabályai 2009 májusában változtak; akkortól nem a sebességtúllépés százalékos, hanem kilométer per órában megadott mértékétől függ, milyen összegű bírságra számíthat a sofőr. Az óránkénti 50 kilométeres megengedett sebességig 15-25 kilométeres túllépés után kell fizetni 30 ezer forintot. Ha a megengedett sebesség óránként 50 és 100 kilométer közötti, szintén 15 kilométer, a 100 kilométeres sebességhatár fölötti kategóriában pedig 20 kilométer a tűréshatár. Autópályán, ahol óránként 130 kilométeres a megengedett legnagyobb sebesség, 150-től büntetnek; 300 ezer forintról szóló csekket pedig a 240-nel vagy annál gyorsabban közlekedők kapnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!