Lóerő

2011.02.18. 02:30

Új autó csak nappali lámpával

Veszprém - Egy február elején életbe lépett szabályozás szerint nappali lámpával kell felszerelni az új autókat az Európai Unióban, hogy növeljék a biztonságot.

Szabó Péter Dániel

A február 7-én bevezetett szabályozás értelmében minden új személyautót és kisteherautót kötelezően nappali világítással (Daytime Running Light - DRL) kell felszerelni. A DRL-lel szembeni elsődleges követelmény, hogy automatikusan lépjen működésbe, amikor a motor beindul. Ezek olyan speciális lámpák, amelyek ugyan nem biztosítanak jobb látást a vezetőnek, de jobb láthatóságot biztosítanak a járműnek, miközben a hagyományos lámpákhoz képest kevesebb energiát fogyasztanak.

A még 2008-ban megszavazott új rendelet nyomán kezdtek igazán terjedni az úgynevezett LED-es megoldások az autóiparban. A látványban is fontos szerepet játszó fénygyűrűk több prémium autómárka megjelenésében komoly szerepet játszanak, de akadt olyan gyártó is, aki a ködlámpákban elhelyezett pluszizzóval oldotta meg a dolgot.

A szakemberek kiemelték, hogy azokban az országokban, ahol már kötelező a nappali világítás, nagyon kedvezőek a tapasztalatok. A nappali fényszóróhasználat révén csökkenthető a közúti balesetek száma.  Az Európai Bizottság brüsszeli közlése szerint másfél év múlva ugyanez az előírás a nagyobb teherautókra és a buszokra is vonatkozik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!