Lóerő

2011.10.14. 07:50

Bevált a kamionokra elrendelt előzési tilalom

Veszprém - Az adatok azt mutatják, hogy a januárban bevezetett kamionos előzési tilalom hatására az év első nyolc hónapjában mind a tehergépjárművek részvételével bekövetkezett, mind az azok által okozott balesetek száma jelentősen csökkent az előző évhez viszonyítva az országban.

Halmos György

Mint ismeretes, január elsejétől a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű teherkocsikkal és vontatókkal az azonos irányban két forgalmi sávval rendelkező autópálya- és autóútszakaszokon reggel hat és este tíz óra között előzni tilos. A rendelet bevezetésétől azt várták, hogy a gyorsforgalmi utakon csökken az utazási idő, növekszik a haladási sebesség az előzősávban, és mérséklődnek a baleseti kockázatok.

Tavaly január és augusztus között 125 olyan személysérüléses baleset történt, amelynek részese volt tehergépkocsi, ebből 59-et a tehergépkocsi vezetője okozott. Az idei adatok kedvezőbbek: az első nyolc hónapban 93, vagyis negyedével kevesebb olyan személysérüléses baleset történt, amiben tehergépkocsi volt érintett. Tizenhét  százalékkal csökkent azon balesetek aránya is, amit tehergépjármű okozott.

Az eredményekben komoly szerepe volt annak is, hogy a rendőrség nyáron kiemelten ellenőrizte a tehergépjárművek, autóbuszok vezetőinek vezetési és pihenőidejére vonatkozó előírásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!