Lóerő

2011.10.07. 09:30

Robotkarral ismét motoron a fiú, akinek leszakadt a karja

Balatonfüred - Egy évvel ezelőtt majdnem tragikus balesetet szenvedett motorral Tihanyban egy balatonfüredi fiatalember, akinek azonban a bal karját így sem sikerült megmenteni.

Halmos György

Egy évvel ezelőtt még az is csodának számított, hogy túlélte a balesetet, majd a tíz napig tartó altatásos kóma után felépült. Ma már teljes életet él, sőt újra motorozik. Igaz még csak robogón, de az is motornak számít.
 
Tulajdonképpen a biciklizés után nincs mit csodálkozni azon, hogy Jónás Zoltán motorra ült, azonban ez nem olyan magától értetődően természetes dolog, mint ahogy az elsőre látszik. A motorral ugyanis jóval nagyobb sebességet lehet elérni, és nehezebb, is mint egy kerékpár. Azt már talán nem is kell külön megemlíteni, hogy a kerekei kisebbek, ezért az úttest egyenetlenségeire sokkal erőteljesebben reagál, mint egy biciklin érezhetjük.
 
Az, hogy Zoli ismét motorozhat, annak a speciális robotkarnak köszönhető, ami júliusban készült el számára. Nem megszokott látvány még, ahogy két kézzel fogja és irányítja a biciklit, vagy motort, ezért még most is sokan csodálkozva fordulnak a fiatalember után a városban.


 
- A legutóbbi, gyógyulásommal, rehabilitációval foglalkozó cikk után sokan bátorítottak különböző fórumokon, de akadt olyan is, aki amiatt értetlenkedett, hogy ismét motorra akarok ülni - mesélte a fiatalember.

- Tudom, mindent megtettem tavaly október elsején, hogy megvédjem magam, de az út melletti korláttól, ami a súlyos sérülést okozta nem tehetek.
 
Zolinak még most is mindennap eszébe jutnak az akkor történt események, már amire emlékszik azokból, de nem rágódik rajta, éli megszokott hétköznapi életét.
 
- Nem szoktam gondolkodni, mi lett volna, ha, mert ennek nincs sok értelme. Sok erőt adnak mindennapjaimhoz a szeretteim, barátaim.


 
Visszatérve a motorozáshoz: az ötven köbcentiméteres motort át kellett alakítani, hogy Zoltán mindent meg tudjon tenni jobb kézzel, például indexelni, hiszen a rögzített ballal csak tartani tudja a járművet. A bal kézhelyre felszerelt szerkezet hidraulikus működésű, és teleszkópok is vannak rajta különböző állítási lehetőségekkel. A felső, vállhoz kacsolódó része szilikonból és speciálisan erős, tartós és könnyű anyagból készült.

A fiatalember egyelőre a városon belül, illetve a környéken, kisebb távolságokon használja a motort; jó hasznát veszi annak most, hiszen népszámlálási kérdezőbiztosként dolgozik.

Zoli reméli, hogy nemsokára nagymotorra is ülhet, persze azt is át kell alakítani, és engedélyeztetni. Ez pedig már csak idő, pontosabban pénz kérdése.


Jónás Zoltán balesetének és gyógyulásának további cikkei

Leszakadt a karja, de újra motorozik 

Ismét motoron a fiú, akinek leszakadt a karja 

Balesete után, egy karral is motorozna

Leszakadt a karja - Súlyos motorbaleset Tihanyban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!