Lóerő

2012.01.19. 16:53

Lecseréltetné a rendszámokat a kormány

Az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca erre az Európai Bizottságnak küldött decemberi jelentésében tett ígéretet: a tervek szerint a cseréből befolyó illeték idén 12 milliárd forintot tehet ki.

Napló Online

Bár a jelentés pontos részleteket nem közöl, a hvg.hu információi szerint a kormány arra készül, hogy teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszert vezessen be, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.

A kormány 12 milliárd forint bevételre számít a gépjárművek rendszámtábláinak cseréjéből: a már betervezett összeget értesüléseink szerint egy teljesen új, területi alapú azonosítási rendszer bevezetésével akarják beszedni. A költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a közlekedésüggyel is foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a felelősség ügyében egymásra mutogat, a két tárca egy hete képtelen válaszolni a hvg.hu kérdéseire.

A rendszámtáblák cseréjéből remélt tétel abban az NGM által készített jelentésben szerepel, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött decemberben, a túlzotthiány-eljárás keretében. A jelentés végén található táblázat – amely a kabinet 2012-es kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseit tartalmazza – szerint a kormány 12 milliárdos pluszbevételre számít a cseréből. De míg a többi tétel mellett feltüntették a bevételnövekedést megalapozó jogszabályt vagy intézkedést, a rendszámtábla-cseréhez a minisztérium nem fűzött magyarázatot - írja a hvg.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!