Lóerő

2012.02.17. 06:13

Lássuk tisztán a traffipaxokat!

Veszprém - A jogszabályok szerint a rendőrség jövőre már csak olyan sebességmérőt használhat objektív felelősség bizonyítására, ami többek között online kapcsolattal rendelkezik.

Halmos György

Több információ is megjelent azzal kapcsolatban, hogy az év végéig csak állóképek rögzítésére alkalmas traffipaxokra cseréli a videósokat a rendőrség. A videós rendszerrel már távolról kiszúrhatók és rögzíthetők a gyorshajtók, míg a fényképeket készítő traffipaxokat kényelmesebb használni, de könnyebb kikerülni is.

Ezzel kapcsolatban egy, a témában jártas szakértő arról beszélt, hogy a rendőrség három módon tudja a sebességtúllépést szankcionálni. Az objektív felelősséggel, amikor az üzemben tartót büntetik, ha a sebességet a gépjárműve meghatározott mértékkel lépte túl. Ilyenkor a törvényben megszabott bírságot Szombathelyről kapja meg a megyénkbeli autós. Vannak az úgynevezett K-pontos bírságok, amikor a szabályszegőt és nem az üzemben tartót vonják felelősségre (feltétele a helyszíni intézkedés). Ennek a közigazgatási eljárásnak is szabott bírságösszegi vannak, ide tartozik a sebességtúllépés, a biztonsági öv használatának elmulasztása, ittas vezetés vagy a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása. A harmadik a szabálysértési eljárás, amikor a sebességtúllépés mértéke alacsonyabb, mint az objektív felelősség minimuma. Ebben az esetben helyszíni bírságot (háromezertől húszezerig) lehet kiszabni, szabálysértési eljárást lehet indítani (maximum 30 ezer  forint), illetve alkalmazhatják a figyelmeztetést.

Egy minisztériumi rendelet valóban előírja, hogy jövőre már csak olyan technikai eszközt lehet használni az objektív felelősség bizonyítására, ami képes online adatküldésre, ugyanakkor semmi nem zárja ki, hogy a K-pontos jogsértéseket továbbra is videós szerkezetekkel rögzítsék. Azaz, ha új, a jogszabályoknak megfelelő sebességmérő eszközöket szereznek be az objektív felelősség bizonyítására, akkor a videós készülékek a meglévő rendszert bővítik, vagyis jelentősen emelkedhet az utakra kivezényelhető traffipaxok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!