Lóerő

2012.06.22. 07:02

Inkább a gyaloglást választják az autósok

Veszprém - Kevesebbet autózunk, mint korábban, derül ki a Medián közelmúltban kiadott felméréséből, aki a fővárosi és a vidéki sofőrök szokásait és lehetőségeit egyaránt vizsgálta.

Szabó Péter Dániel

Az országos kutatás rámutat, hogy amíg 2010-ben az autótulajdonosok több mint fele tett meg egy év alatt 10 ezer kilométernél többet autójával, addig idén csak 44 százalékuk autózik ennyit. Érdekesség, hogy amíg két esztendővel ezelőtt a fővárosiak autóztak a legtöbbet, közel 60 százalékuk tett meg évente több mint 10 ezer kilométert, addig idén a vidéki városokban élők teszik meg a legtöbb kilométert gépjárművükkel, s a budapestieknek már csak alig több mint 40 százaléka utazik ennyit. 
 


Nem meglepő, s ebben nem is történt változás az elmúlt évekhez képest, hogy a felmérés szerint a férfiak és a háztartásban egy főre jutó jövedelem szerint a legjobb helyzetűek idén is többet autóznak, mint a nők és az alacsonyabb jövedelműek. A fiatalabb személygépkocsik is a legjobb jövedelemmel rendelkezők birtokában vannak, ezért az ötévesnél fiatalabb gépjárműveket használják a legtöbbet, azonban még a 20 évesnél idősebb kocsik is átlagosan évi 11 ezer kilométert tesznek meg.
 
Beszédes adat viszont, hogy az autókat egyre kevésbé javíttatják márkaszervizekben, mert a tulajdonosok többnyire a független szervizekhez fordulnak. Ennek hátterében jórészt az autópark öregedése áll, aminek következtében nagymértékben nőtt a garanciával már nem rendelkező gépjárművek aránya. Nőtt azok száma is, akik otthon, saját maguk javítják autójukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!