Lóerő

2012.11.09. 06:32

Fontos látni, de látszani is

Tapolca - November 15-től egy hónapon át hazánkban első alkalommal tartanak olyan közúti ellenőrzést, amelyben teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy- és haszongépjárművek, illetve a motorkerékpárok világítását, láthatóságát.

Szijártó János

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Látni és Látszani akcióval elsősorban a biztonságos közlekedésre kívánja felhívni a gépjárművezetők figyelmét. "Nem a büntetések kiosztása a célunk", adták ki közleményben, mivel indoklásuk szerint ez esetben nem hirdettek volna meg a felkészülési hónapot a november 15-i kezdés előtt. Ennek ellenére tény, hogy büntetésre számíthatnak azok, akiknél nem találják rendben a világítást. Ezúttal nem fogadják el a rendőrök a "most égett ki a lámpa", vagy "amikor elindultam még világított" szöveget. Csakis abban az esetben, ha a gépjármű átvizsgálásáról igazolást tud bemutatni az ellenőrzött vezető. Ezt pillanatnyilag az akcióhoz csatlakozott szervizekben ingyenesen bárki megszerezheti. A kampányba bevont szakszervizekben azonban nem csak térítésmentesen lehet átvizsgáltatni a gépjárművet, hanem az ingyenes ellenőrzésen túl kérhető a fényszóró beállítása is. Sőt, az akció ideje alatt ingyenesen vizsgálják meg a gépjárművezetők látását azok az optikusok, akik szintén csatlakoztak a kezdeményezéshez.



- Szerencsére sokan élnek a térítésmentes átvizsgálás lehetőségével, mondta el lapunk érdeklődésére Pál Krisztián. A tapolcai szervizvezető, hozzátette, hogy az ellenőrzött járművek tulajdonosainak igazolást, illetve egy szélvédőre ragasztható matricát adnak. Akit bővebben érdekel a téma, vagy éppen a szervizek, optikusok listája, azt az interneten megtalálja. Az e célra létrehozott honlapon még tesztet is kitölthet aki akar, hogy ellenőrizze, frissítse tudását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!