Lóerő

2017.07.20. 15:50

Motorosok a biztonságért Ajkán

AJKA A magyar bajnokságot vezető Somogyi Péter beszélt motoros pályafutásáról az Ajkai Motorosok Egyesülete rendezvényén július közepén a sportcentrum parkolójában.

Tisler Anna

A több száz résztvevő érdeklődéssel hallgatta a beszámolót. Somogyi Péter szólt a gépe teljesítményéről, a technikájáról, amellyel a bajnokságban az élre jutott.

Az egész napos program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos motorozásra, a védőfelszerelés használatának a fontosságára azért, hogy mindenki számára öröm legyen a gurulás, és épségben térjen haza.

A program délelőtt Ajka- Pápa útvonalon túrával kezdődött. A 110 kilométert kilencvenen tették meg.

A visszaérkezés után a sportcentrum parkolójában az előadások, motorok bemutatója, majd kaszkadőr műsor és ügyességi verseny várta az érdeklődőket. A rendőrség részéről Ferenczi Péter baleseti helyszínelő tartott előadást. Elmondta, hogy a motorosoknál is a legfontosabb, hogy jól lássanak, és őket is időben meglássák a közlekedés résztvevői. Célszerű a járműre macskaszemet, fényvisszaverő csíkokat tenni, azok ugyanis jelentősen javítják a láthatóságot.

Fotó: Tisler Anna

Fontos, hogy jól nézzen ki a motor, de a biztonság az elsődleges. A védőruhát mindig, a rövidebb és a városon belüli utakra és célszerű felvenni, ugyanis bármikor történhet baleset. A mai motorok már nagy sebességre képesek. A motorosok azért is veszélyeztetettek, mert nem védi őket zárt kocsiszekrény. A váratlan helyzetekben sokat számít a motoros lélekjelenléte és ügyessége.

A délután folyamán az érdeklődők közel 100 motort tekinthettek meg, a legidősebb 1955-ben készült.

Az Ajkai Motorosok Egyesülete egy éve alakult, de mint Pad Ferenc elnöktől megtudtuk, a tagjainak száma már csaknem másfél száz. Ajkán és térségében népszerű a motorozás, sőt, egyre több hölgy is kedveli a benzingőzt. Az egyesület célja, hogy felhívják a biztonságos közlekedésre a figyelmet előadások, programok szervezésével.

Pad Ferenc elnök
Fotó: Tisler Anna

A közös gurulások nagyobb élményt nyújtanak, mintha egyedül indulnának útnak. Az alakulásuk évében már országos sikert is elértek. A Hungaroringen rendezett országos közlekedésbiztonsági versenyt nagy fölénnyel nyerték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!