Megyer

2016.01.13. 18:13

Az idei év vízválasztó lesz a tizenhét lakosú Megyer életében

Megyer – Amennyiben nem érik el a hatezer vendégéjszakát, akár le is húzhatják a redőnyt, nem mondhatják, hogy eltartja magát a falu.

Tóth B. Zsuzsa

Erről Pajer Kristóf polgármester beszélt a Naplónak. – Az őszi filmforgatás, az Aurora Borealis – Északi fény című film is segített, hogy felkapott legyen a falu, tulajdonképpen nem sokat kell reklámra költenünk. A legjobb marketing az internet és persze az, hogy a vendégek jól érzik magukat nálunk. Tavaly közel négyezer vendégéjszakát töltöttek Megyeren a turisták, főként a hétvégék voltak zsúfoltak. Legtávolabbról Ausztráliából érkeztek látogatók. Az idei évre már hét hétvégét lefoglaltak esküvőre és céges rendezvényre. Egyszerre akár 39 főnek is tudunk szállást adni, de általában húsz-huszonkét vendégünk van a hét kiadó házban, amelyekhez közösségi terek is csatlakoznak. A kultúrház tréningek otthona, a pajta becenevű polgármesteri hivatalban étkező van. A hordozható tűzhelyből, mosogatóból, feldolgozóból álló mobil konyhát akár oda is be tudjuk vinni. A helyiség egyébként a pesti romkocsmákhoz hasonlít, vidéki kivitelben. A szabadtéri lábas pajta kiváló például kinti feldolgozásokhoz, disznóvágáshoz, lekvárfőzéshez. A régi kúria pedig most újul meg, a tető már elkészült, lassanként azt is belakjuk – mondja a polgármester, aki szerint a cél, hogy idén elérjék a hatezer vendégéjszakát. Ebben az évben már nem segíti a falut pályázati támogatás, a saját lábukon kell megállniuk.

– Amennyiben ez az esztendő legalább nem lesz veszteséges, érdemes folytatni a vendéglátást. Különben csak egy remek játék volt az egész. Úgy gondolom, jó esélyünk van rá, hogy sikerüljön elérni a célt, de a hétköznapokra is kell vendéget toboroznunk ehhez. Céges rendezvényeknek, csapatépítő tréningeknek kell otthont adnunk. Hét fős csapat szolgálja ki a vendégeket, tulajdonképpen a falu 17 lakója közül aki akar, az talál munkát a vendéglátásban. Sőt, még a környező településekről is vannak dolgozóink. Ez sem utolsó szempont – tette hozzá Pajer Kristóf.

A tavalyi év elején a polgármesternek az a páratlan ötlete támadt, hogy kiadják a település üres, helyreállított házait. Úgy tervezte, hogy az idegenforgalom munkát ad a falu lakosainak, valamint a bevétel fedezi a további fejlesztéseket. A falu kiadásának ötlete remek marketingfogásnak bizonyult, nagy port vert. Felfigyelt a felhívásra a hazai és a külföldi média, a vendégek pedig pillanatok alatt lefoglalták a szálláshelyeket hónapokkal előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!