Mindszentkálla

2014.10.06. 12:42

A szőlőművelésről

Mindszentkálla – A szüreti felvonulásra rendeztek be a faluházban a szőlőművelési és szüreti eszközök címmel egy kiállítást.

Kovács Gáborné

A tárlat képekkel mutatja be a korábbi évek szüreti felvonulásait, tárgyakkal pedig a hagyományos szőlőművelés eszközeit. A régi prés, daráló, trágyahordó talicska, szénkénegező, a fából készült edények, hordó, demizsonok, puttony, rézből készült permetező, a metszőolló elődjének tekinthető szőlőmetsző kés, és még sok apró tárgy azok számára is érdekes, akik ismerik a folyamatot, hogy miként lesz a szőlőből bor. Ezen eszközök egy része ma már nem használatos, inkább csak emlék azok számára, akik őrzik. A régi fényképek között található olyan is, mely egy 1947-es szüreti felvonulást örökített meg. A fotók feldolgozásában segítséget nyújtott a Balatonszepezdi Népfőiskola. A kiállítás megtekinthető munkanapokon 13 és 17 óra között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!