Telekom Veszprém

2015.05.16. 16:42

Veszprém-Szeged: Nagy László zsenialitása döntött

Veszprém - Nagy László pazar teljesítményével négy gólos hátrányból állt talpra a Veszprém és megérdemelten szerzett vezetést az egyik fél két győzelméig tartó bajnoki fináléban a Szeged ellen

B. Virág Rita

Veszprém-Szeged
29:23 (12:15)

Veszprém, 4800 néző. V.: Herczeg, Südi. Veszprém: Alilovic – Gulyás, Nagy 9, Chema 3, Sulic 5, Ilic 6 (1), Iváncsik. Csere: Mikler (kapus), Schuch, Terzic, Nilsson 1, Zeitz 1, Lékai 1, Ugalde 3, Marguc. Edző: Carlos Ortega. Szeged: Sierra – Prodanovic 2, Zubai 2, Kallman 5, Blazevic, Ilyés, Bombac 2. Csere: Wyszomirski (kapus), Balogh 1, Parrondo 4 (2), Ancsin 2, Vranjes 1, Robledo 4. Edző: Juan Carlos Pastor.

Kiállítások: 6, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 1/1, ill. 3/2.

Éppen tíz éve, a 2005/06-os idénytől rendeznek bajnoki döntőt a férfi kézilabda bajnokságban, amit eddig mindig a Veszprém és a Szeged játszott. A bakonyiak elképesztő sorozatot tudhatnak magukénak, hiszen csupán egyszer bukták el a finálét, 2007-ben, amikor a Tisza-partiak még a Március 15. úti sportcsarnokban hetesekkel győztek, s ez aztán akkora pofon volt a veszprémieknek, hogy nem is tudták megnyerni a három győztes meccsig tartó párharcot.

Fotó: Zwicker Tamás

Carlos Ortega tanítványai sorozatban nyolcadszor védhetik meg címüket az idén. Erre minden esélyük adott, hiszen a szegediek 2013. októbere óta nyeretlenek a veszprémiek ellen.

A bemutatáskor minden veszprémi játékos piros pólót húzott, amelyen egy üzenetet olvashattunk: „Ruesga veled vagyunk”. Az irányító, akit keresztszalag szakadással hétfőn műtöttek Barcelonában, már az idény hátralévő részében nem léphet pályára, így veszprémi pályafutása befejeződött.

Ilic bombájával kezdődött a finálé, amire Parrondo hetesből válaszolt. Prodanovic kapott két percet Iváncsik cibálásáért, majd újra Ilic villant.

Alilovic védése nagyon kellett, a kapus kétszer is megakadályozta, hogy a vendégek vezetéshez jussanak (8. perc: 3:3).

Jó védekezés után Sulic kapott jó indítást, majd elrontott szegedi támadás után Chema cikázott a kapuig (12. perc: 5:3).

A vendégek azonban alig egy perc alatt egalizáltak, előbb Kallman, majd Bombac volt eredményes.  Chema szerzett ismét vezetést a csapatának, aztán Balogh durrantott mellé, az ellentámadás végén pedig Ilic bombázott Sierra kapujába (15. perc: 7:5).

Ilic hátmögötti passzából Chema már a harmadik góljának örülhetett, Parrondo pedig indítás végén megint egyre hozta fel a csapatát (17. perc: 8:7). Hazai kapufát követően ismét egál volt az állás.

A 19. percben először vezetett a Szeged Parrondo hetesének köszönhetően, azonban a publikum nem hagyta el övéit, még hangosabb fokozatra kapcsolt. Az Építők csapata azonban megtorpant Robledo ziccere után már kettővel ment a kékmezes társaság (20. perc: 8:10).

Hiába kért időt Ortega edző, mert csapata azonnal eladta a labdát és Kallman ezúttal nem hibázta el a ziccert (8:11). Sulic lövését védte Sierra, erre már ébresztőt kiabáltak a nézők. Ráadásul Terzic két perces kiállítást kapott, s ekkor a lehető legjobbkor jött Mikler hetesvédése. Sajnos továbbra sem találta a kiutat a válságból a Veszprém, Ancsin góljával már négy volt közte (24. perc: 8:12).

Nagy unta meg a tétlenséget, azonban Kallman visszaállította a kínos különbséget. A Szeged szigorú védelme nem várt zavart okozott a hazaiaknál, s bár Ilic, majd Sulic is betalált, a vendégeknek mindig volt válasza (29. perc: 11:15).

A félidő utolsó percében Nagy bombája végre utat talált a szegedi kapuba, s ezzel zárult a félidő (12:15).

Robledo átlövésével folytatódott a mérkőzés, s felállt fal ellen csak kínlódott a Veszprém, azonban Ugalde indítás góljával mégis sikerült közelebb férkőzni, sőt Nagy ziccere is védhetetlen volt (14:16).

Robledo tarthatatlan volt, amíg Nagyot meg nem rángatta, mert utána két percre a padra küldték a játékvezetők.  Emberelőnyben Ilic újabb zseniális passzából Sulic faragta egyre a hátrányt, Nagy újabb találata pedig már 18:18-at jelentett. A veszprémiek védekezése jelentősen feljavult, most a Szeged kezdett egyre bizonytalanabbá válni.

Kallman ziccerére Ugalde válaszolt, s mikor Ilic bombája Sierra kapujában landolt majdnem felrobbant az aréna. (43. perc: 20:19.).

Marguc kiállítása sem hozta zavarba a Veszprémet, amely jól játszotta meg beállóit, sőt Ilic kegyetlen erejű lövésével már 24:21-et mutatott az eredményjelző.

A hajrá 25:21-es veszprémi vezetéssel indult, s bár a Szeged becsülettel hajtott, látszott, a hazaiak nem engedik ki kezükből a győzelmet.

Végül a hajrában már magabiztosan kézilabdázott a bajnoki címvédő és főleg Nagy zsenialitásának köszönhetően, aki ha kellett féltérden szerzett labdát, ha kellett kőkeményen védekezett, ha kellett gólpasszokat adott és nem utolsósorban a gólgyártásban is jeleskedett, így a házigazda biztosan szerezte meg a hőn áhított első sikert.

 

Carlos Ortega: - Jól halad a Szeged, szépen fejlődik, alaposan megnehezítette a dolgunkat. Mi is jól végezzük a dolgunkat, hiszen mindannyiszor válaszolni tudtunk a Szeged húzásaira. Büszke vagyok a játékosaimra, akik ma nagyon nehéz helyzetből tudtak talpra állni. Kevés idő marad keddig, de javíthatunk a hibáinkon. Szeretném megértetni a játékosokkal, nagyon oda kell figyelnünk, a múltkori sikerből nem szabad kiindulni, rettentő nehéz lesz, ha nyerni akarunk idegenben.

Cristian Ugalde: - A Szeged ellen öt mérkőzést sorozatban megnyerni nagyon nehéz. Minden meccs egyre komolyabb kihívás elé állít minket. Szerintem csak az eredményből kiindulni nem szabad, mert nincs ekkora különbség a két fél között. Kedden is védekezés és a jó kapusteljesítmény dönthet.

Juan Carlos Pastor: - Soha nem játszottunk még ilyen jól, de a vége mindig ugyanaz. Rengeteg hibát követtünk el a második félidőben, nem volt kapura lövésünk, a kontrákra építve megérdemelten szerzett vezetést a Veszprém. Emberelőnyben is gólképtelenek voltunk és ezzel elment a meccs. Ötven percig harcoltunk, de ez sem elég, még sokat kell javulnunk, hogy egy ilyen top csapat ellen idegenben is képesek legyünk a győzelemre.

Ilyés Ferenc: - Negyven percig jól tartottuk magunkat, de lendületbe jött a Veszprém, ráadásul ötezer ember űzte, hajtotta és innen már megállíthatatlan volt ellenfelünk. Kedden mindent megpróbálunk annak érdekében, hogy vasárnap ismét pályára léphessünk az arénában.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!