Nap képe

2012.11.26. 13:53

Ritka füzike Ázsiából

Apácatorna - Hazánkban nagyon ritka füzikefaj bukkant fel a Dunántúlon.

ifj. Vasuta Gábor

A vas megyei Tömördön, a neves ornitológus, Chernelházi Chernel István egykori birtokán lévő gyűrűző állomáson akadt a vékony függönyháló szemei közé a vándorfüzike (Phylloscopus inornatus) egy példánya. Nagy volt az öröm, mikor reggel sms-ben értesítettek.



Fotó: Ifj. Vasuta Gábor


Rögtön autóba pattantuk feleségemmel, a fotógéppel felszerelkezve, és egy óra alatt már a helyszínen voltunk, hogy megcsodáljuk e nagy távot megtett 12 cm-es kis énekesmadarat.  A vándorfüzike első bizonyított példánya 1989-ben akadt hálóba a sumonyi gyűrúzőtáborban, majd kis idő eltettével, rá egy hónapra a Szentendrei-szigeten látták egy példányát a fajnak egy Duna menti füzesben. Költőterülete Észak-Szibériában az Urál északi részétől az Ohotszki-tengerig, délen a Himalája északnyugati részéig, Kínában Szecsuán és Kamdo tartományig terjed.

A telet Dél-Korea, Délkelet-Ázsia és a Fülöp-szigetek vidékén tölti.  Kontinensünkön az egyik leggyakoribb ázsiai kóborló, leggyakrabban a Brit-szigeteken valamint az Északi-tenger partját övező országokban észlelik, szeptembertől-októberig. Ám kóborlása során szinte bárhol felbukkanhat idehaza, akár vegyes cinegecsapatokhoz is társulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!