Németbánya

2016.10.19. 13:20

Az alkotás öröme - Kézműveskuckó-avatás a nyárbúcsúztatón

Németbánya - A település önkormányzata, nemzetiségi önkormányzata és civil szervezetei összefogásával képzőművészeti kiállítással és kézműves kuckó avatásával kezdődött a közösségi nap a településen.

Civil Tudósítónktól

Ragyogó napsütéssel búcsúzott a nyár a Szent Mihály-napi őszköszöntő rendezvényen. A faluházban Veszprém megye természeti értékei címmel megnyílt kiállításon négy természetfotós - ifj. Vasuta Gábor, Szenthe Zoltán, Kovács András és Nagy Lajos - képeiben gyönyörködhetett a tárlatlátoga-tó. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulásának 40. évfor-dulója alkalmából rendezett vándor természetfotó-kiállítást Németbányán Druzsbaczky Ildikó, az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) Veszprém Megyei Helyi Csoportjának titkára, az MME elnökségi tagja nyitotta meg.

A kézműves műhely előtt Blaskovits Zoltán és Rudi Péter atya
Fotó: Kiss Albertné

A 15 éve épült többfunkciós faluház mára már kicsinek bizonyult a civil szervezetek működéséhez. Szent Mihály napjára készült el a falu Fő terén a régi szabadtéri színpad beépítésével kialakított hagyományőrző és kézműves kuckó. A települési és nemzetiségi önkormányzat, a katolikus egyház és a Csend Völgye Nonprofit Kft. által létrehozott műhelyben kaptak helyet a korhű, honfoglalás kori öltözetek, fegyverek, sváb és magyar paraszti viseletek, betyárgúnyák, valamint szövőszékek. Blaskovits Zoltán polgármester megnyitóbeszédében arról szólt, mennyire fontos a hagyományok és régi mesterségek megismerése, továbbörökítése, de hogy ezt tovább tudjuk adni az utánunk jövő generációknak, magunknak is újra kell tanulnunk. Az alkotás öröme - olvasható a kedves kis faépület homlokzatán. Miután Rudi Péter atya megáldotta az új épületet, örömmel vették birtokba az érdeklődők Lőrincz Péter szövőmester irányításával.

Az etnorockot játszó Senkiföldje zenekar feledhetetlen koncertje közben Száva Zoltán mesterszakács üstjében rotyogott az ízletes csülökpörkölt vacsora, majd felizzott a Szent Mihály-napi őrtűz.

Kiss Albertné

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!