nincs magyarázat

2020.10.15. 07:25

Több ezer fókabébi pusztult el Namíbia partjainál

Fókabébik tetemeit mosta partra a tenger Namíbiában, Walvis Bay város közelében, tömegesen pusztultak el – jelentette be az Ocean Conservation Namibia (OCN) természetvédelmi szervezet.

Forrás: Shutterstock

Katasztrófa szemtanúi vagyunk – kongatta meg a vészharangot Instagram-üzenetében az OCN, amely szerint idő előtt született és csaknem azonnal elpusztult fókabébik tetemeiről van szó – írja az MTI. A szervezet által készített drónfelvételeken látszik,

halott kisfókák ezrei hevernek szerteszét a tengerparton a fókatelepeiről és delfiniskolájáról híres, a turisták körében kedvelt Pelican Point-félszigeten.

Korábban is minden évben megfigyeltek néhány nőstényt, amely megfelelő mennyiségű élelem vélt hiányában megszabadult magzatától, de ilyen méretű tömeges vetélés még nem történt – állítja az Ocean Conservation Namibia.

A namíbiai halászati minisztérium is megerősítette a fókavetélések „abnormálisan nagy” számát, de nem közölt konkrét adatokat, és a jelenségre sem tudott magyarázatot adni.

Az OCN szerint a tömeges vetélés legvalószínűbb oka, hogy a félsziget térségéből valamiért eltűntek a halak, amelyek a fókák fő táplálékát jelentik, de lehet szó mérgezésről vagy betegségről is.

A civil szervezet és a minisztérium együtt keresi a magyarázatot a fókapusztulásra. A boncolás során kinyert szövetmintákat a Dél-afrikai Köztársaságba küldik vizsgálatra, mert Namíbia nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

Az éhezés verzióját alátámasztani látszik, hogy az érintett populáció egyedei kissé soványnak látszanak más fókatelepek lakóihoz képest.

Hasonló tragédia történt 1994-ben, amikor éhínség miatt a Pelican Point fókapopulációjának egyharmada pusztult el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában