a kutyáinak a királynő is csak az alattvalója

2021.01.16. 08:55

Magyarországon él II. Erzsébet kutyájának leszármazottja

Különleges vendég sétált be néhány nappal ezelőtt a Ripost szerkesztőségébe! Nem más érkezett hozzánk, mint Roy, a corgi, ami bizony egy igazi brit kutyus és rokona II. Erzsébet királynő első saját kedvencének, Susannak.

Forrás: Ripost / Markovics Gábor

Nem túlzás azt állítani, hogy II. Erzsébet a corgik iránti szeretetével valóságos kultuszt teremtett, ezek a tündéri, kissé rókára emlékeztető kutyák legalább olyan szerves részei a brit monarchiának, mint a koronázási ékszerek. De vajon hogy is kezdődött ez az örök szerelem a királynő és a corgik között?

Nos, ehhez bizony alaposan vissza kell mennünk az időben, egészen 1933-ig, amikor

Erzsébet még csak 6-7 éves kislány volt. Ekkor kapta meg apukájától az első, Dookie névre hallgató corgit. Innen már nem volt visszaút!

„Dookie még inkább a család kutyájának számított, Erzsébet 18 éves volt, amikor 1944-ben megkapta az első saját corigját, Susant.

II. Erzsébet annyira megszerette Susant, hogy rajongása jó néhány konfliktus forrása volt a királyi családban. Vajon melyik férj nézné például jó szemmel, ha újdonsült felesége még a nászútra is magával vinné imádott négylábúját? Nos, Erzsébet pont ezt tette, sőt, a hűséges eb az esküvőjére is elkísérte, mellette ült a díszes hintóban.

Évtizedek óta rajong ezekért a kutyákért
Fotó: Ripost / Northfoto

Az udvarban élő valamennyi corgi az ő leszármazottja, és Roy is, ami épp a szerkesztőségetekben vendégeskedik, és anyukája pocakjában érkezett Magyarországra. Érdekes, hogy az anyukáját befedeztették, mielőtt eladták volna, az ultrahang azonban nem mutatta ki a bébiket, így már Magyarországon derült ki, hogy mégis sikerült a fedeztetés. Roy egy régi típusú kutya, neki még vágott a farka, amire azért volt szükség, hogy a marhák ne lépjenek rá terelés közben. A corgik ugyanis pásztorkutyák. Roy egyébként olyan, mint egy igazi angol lord. Nyugodt, bújós és a cicákat is szereti” – kezdte a Ripost-nak L. Péterfi Csaba, a fajta tenyésztője.

„Nagyon erős személyiségű kutyák, ahogy mondani szokták, egy gazdis kutyák. Egy személyt fogadnak el falkavezérnek, rá hallgatnak, mindenki mást szeretnek egy kicsit hülyíteni, szóval keményen kell velük bánni”

– mutatta be a fajta tulajdonságait Csaba.

Roy, a híres kutyus
Fotó: Ripost / Markovics Gábor

Mindezek tulajdonságok ellenére a corgik népszerűsége az egekbe szokott a királynőnek köszönhetően. De a tavaly megjelent A királynő kutyája című mesefilm is, illetve A korona című nagysikerű sorozat, és az ezernyi internetes videó szintén sokat tettek a corgik felemelkedéséért...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!