veszély

2021.02.21. 18:02

Vigyázat! Ez csökkentheti a koronavírus elleni vakcinák hatását

Hosszú évtizedes kutatások kimutatták, hogy a depresszió, az extrém stressz és a magány bizony nem csak az egészségi állapotunkat rombolhatja, de csökkentheti egyes oltóanyagok hatását is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nos, a legújabb tanulmányok szerint nincsen ez másképpen a koronavírus-elleni vakcina esetében sem.

A Psychological Science ugyanis azt írja, hogy nem csak a koronavírus tüneteit képesek súlyosbítani a mentális gondok, hanem egyenesen a vakcina hatékonyságát is visszavethetik.

A lap hozzáteszi, hogy bár az engedélyezett oltóanyagok igencsak nagy hatásfokúak, de nem mindenki kap azonnal teljes védettséget, az minden embernél némileg eltérő. A hatásfok persze sok mindentől függ, legyen az a genetika, a szervezet, a fizikai vagy éppen a mentális egészség, ugyanis mindegyik gyengítheti vagy éppen lassíthatja az oltásra adott immunválaszt.

A lap szerint ez már csak azért is aggasztó, mert a járványhelyzet hozza magával a bezártság és a pandémia miatti stressz okozta mentális gondokat is, ami különösen az időseknél ütközik ki:

A koronavírusnak – a fizikai tüneteken túl – ugyanolyan nyugtalanító mentális hatásai is vannak, amelyek szorongást és depressziót okoznak.

Az ilyen érzelmi stresszorok befolyásolhatják az ember immunrendszerét, ronthatják a fertőzések elhárításának képességét – mondta Annelise Madison, az Ohio Állami Egyetem kutatója.

Új tanulmányunk rávilágít az oltások hatékonyságára és arra, hogy az érzelmi stresszorok hogyan változtathatják meg a szervezet immunválasz-képességét. A baj az, hogy a járvány már önmagában felerősítheti ezeket a kockázati tényezőket – magyarázza.

Hozzátette, aggasztja őket az, hogy a vakcinák immunválasz alapján fejtik ki hatásukat az oltást követő pár órában, a mentális gondok pedig ennek a hatékonyságát csökkenthetik és meghosszabbíthatják az immunitás kialakulásához szükséges időt, vagy éppen lerövidíthetik az immunitás időtartamát.

A kutatók szerint azonban a jó hír az, hogy a már forgalomban lévő vakcinák közel 95% -os hatékonyságúak, ami elég magasnak számít, emellett pár egyszerű dolog, mint a mozgás, vagy egy esetleges terápia nagyban javíthatják a mentális egészséget – írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!