Tudomány

2022.01.11. 13:40

A közönséges megfázás is védelmet nyújthat a koronavírus ellen

Meghökkentő, mire jöttek rá a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban a világ egyik legnevesebb tudományegyetemén.

Egy hétfőn publikált átfogó tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a közönséges megfázás által kiváltott immunválasz bizonyos mértékben védelmet nyújt a Covid-19-el szemben is. A kutatás szerint, amit az Imperial College London tudományegyetem vezető virológusai jegyeznek, a nátha által generált T-sejtek képesek felvenni a küzdelmet a koronavírussal szemben is, megakadályozva ezzel, hogy a kórokozó megbetegedést okozzon a gazdaszervezetben – írja a BBC alapján a Ripost.

A vizsgálat 2020 szeptemberében kezdődött, amikor brit állampolgárok döntő többsége még nem fertőződött meg a koronavírussal. Ekkor a kutatók 52 személy vérmintáiban vizsgálták a keresztreaktív T-sejtek szintjét a nátha elkapása után, és azt találták, hogy 26 személy, bár nem fertőződött meg koronavírussal, sokkal magasabb volt a T-sejt-szintjük, mint azoknak, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztje. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy náthán átesett személyek jobb esélyekkel vették fel a küzdelmet a koronavírussal szemben.

A T-limfociták, azaz más néven a T-sejtek a fehérvérsejtek egyik alcsoportja, amely központi szerepet játszik a sejtes immunválasz működésében. Nevük onnan származik, hogy a csecsemőmirigyben (tímuszban) válnak éretté. Ezek a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad.

„Tanulmányunk az eddigi legegyértelműbb bizonyíték arra, hogy a közönséges nátha által indukált T-sejtek védő szerepet játszanak a SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben”

- fogalmazott a Ajit Lalvani professzor, a tanulmány vezető szerzője, aki azt is hozzátette, hogy ezek a T-sejtek a koronavíruson belüli fehérjék, nem pedig a burkán található tüskefehérjék megtámadásával nyújtanak védelmet.

A tanulmány készítői abban bíznak, hogy a kapott eredmények nagyban hozzájárulhatnak majd az úgynevezett második generációs vakcinák kifejlesztéséhez, ugyanis T-sejtekkel sokkal hatékonyabban lenne védekezni a Coviddal szemben, mivel a jelenlegi oltások kizárólag a tüskefehérjék ellen váltanak ki immunvédelmet (ellenanyag formájában), tehát a vírus mutálódásával fokozatosan elavulnak.

“Ezzel szemben az általunk azonosított védő T-sejtek által megcélzott belső fehérjék sokkal kevésbé mutálódnak. Következésképpen ezek a különböző variánsok, köztük az omikron, nagymértékben konzerváltak. Az ezeket a konzervált, belső fehérjéket tartalmazó új vakcinák ezért széleskörűen védő T-sejtválaszt hoznak létre, amely védelmet nyújthat a jelenlegi és jövőbeli koronavírusok ellen”

- tette hozzá dr. Rhia Kundu, a tanulmány másik vezető szerzője.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában