Ijesztő, ami történik

2022.03.09. 15:46

Aggasztó hírt közöltek Csernobillal kapcsolatban

Már tartalékgenerátorok hűtik Csernobilt és ezek csak 48 óráig bírják.

Dmitro Kuleba, az ukrán külügyminiszter tűzszünetre szólított fel a csernobili atomerőmű környékén, annak érdekében, hogy helyreállíthassák az atomerőmű lekapcsolt áramellátását - írja a Bors.

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szerdán azt közölte, hogy a harcokban megsérült a csernobili atomerőmű és Kijev közötti, 750 kV-os nagyfeszültségű vezeték. Kuleba figyelmeztetett, hogy a csernobili atomerőmű tartalék dízelgenerátorainak kapacitása csupán 48 órára elegendő. 

Arra, hogy Csernobilban nem tudják hűteni a kiégett fűtőanyagot, az Energoatom hívta fel a figyelmet. Az energiaellátás helyreállítása mindaddig nem lehetséges, amíg ott az orosz erők vannak, és a környéken folynak a harcok

- közölte a cég.

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy azt az orosz hadsereg vonta ellenőrzése alá, de fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe, mert az erőmű energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is aggódik, mert nincs kapcsolatuk az oroszok által elfoglalt csernobili atomerőműbe telepített biztosítéki felügyeleti rendszerekkel.

“Az ügynökség Ukrajna többi atomerőművében is vizsgálja a biztosítéki felügyeleti rendszerek állapotát” – áll a közleményben, továbbá kiemelték, hogy a “biztonságos irányítás” érdekében egyre égetőbb az atomerőmű több mint 200 fős személyzetének a cseréje. Ugyanis lassan két hete nem érkezett váltás, amióta az oroszok elfoglalták az erőművet  írta meg a KárpátHír. 

"Mélyen aggaszt a csernobili atomerőmű személyzetének nehéz és stresszes helyzete, valamint az ebből fakadó lehetséges kockázatok a nukleáris biztonságra nézve" 

– mondta Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója.

 

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerdai nyilatkozatában arról beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél fennálló helyzetről sem tudnak semmit, mert az is az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll, 400 orosz katona táborozik ott.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában