Bulvár-celeb

2024.02.03. 05:00

Ön mit gondol? Betiltanák mobilozást a 16 év alattiaknak

Egy brit képviselő megtiltaná a 16 évnél fiatalabbaknak az okostelefon- és közösségimédia-használatot.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A témát Miriam Cates az Egyesült Királyság konzervatív képviselője vetette fel egy sajnálatos tragédia, a 14 éves Mia Janin halála kapcsán. Az angol lány ugyanis a feltételezések szerint azért lett öngyilkos, mert a közösségi médiában csúfolták. Az édesapja úgy véli, hogy 10. osztályos lányát a többi diák online zaklatta. Az egyik diák el is mondta a vizsgálat során, hogy Mia egyik tiktok-posztját megosztották egy snapchat-csoportban, amelyet az iskola fiú tanulói hoztak létre és ott kigúnyolták őt.

Eezeket az online csúfolódásokat és zaklatásokat próbálná megfékezni a fiatalok körében a felvetés, amely igen nagy port vert fel. A képviselő ugyanis azt javasolta, hogy a 16 éven aluliaknak a mentális egészségük érdekében tiltsák meg az okostelefonok és a szociális média használatát.

2010 óta jelentősen romlott a tizenévesek mentális egészségi állapota, az öngyilkossági kísérletek száma, és a pornófüggőség pedig megnőtt körükben, ezért itt az ideje megfontolni a közösségi média és talán még az okostelefonok betiltását is a 16 év alattiak körében

– fogalmazott Miriam Cates.

Sokaknak ma már a munkához és az iskolához is elengedhetetlen eszköz a mobiltelefon. Képzeljük csak el, mi lenne, ha megtiltanák számunkra, hogy használjuk őket. 

A felvetéssel kapcsolatban A Ripost megkérdezte az olvasóit, hogy mit szólnak az ötlethez. Egy részük egyetért a brit képviselővel.

Helyes. Irány a szabadba szórakozni! Télen is

– írta egyikük.
"Jó ötlet! Az internet világa nagyon rossz irányba tereli a gyerekeket"– helyeselt egy másik hozzászóló.

Van benne igazság, jó ötlet

– véleményezte egy másik olvasó a kérdést felvető posztunk alatt. 

Illusztráció: Shutterstock

Más kérdés, hogy mennyi ideig bírnák tinédzsereink az okostelefon nélküli életet, főleg, ha így a közösségi médiától is el lennének tiltva.

"Esélytelen, kivitelezhetetlen..."

"Okos gondolat nagyon, csak talán már kivitelezhetetlen, de megérne egy próbát! Lehet, hogy a szülők jobban felháborodnának mint a gyerekek..." – írta másvalaki.

"Esélytelen!"

"Itt már az oviban is van" - írták többen.

"Te le tudnád tenni a telódat? Mert ha nem, a gyerektől se vedd el" - mondta más.

"Ebből hamarabb lenne forradalom, mint a kenyéráremelésből, teló nélkül már nincs tinédzser, aki egy napig is létezni tudna" - vélekedik egy apuka.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak szerint Cates asszony teljesen jogosan hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen hatással van a gyermekeinkre az, ami online történik. 

Az online biztonságról szóló törvényünk egyaránt foglalkozik az online bűncselekményekkel, és megvédi a gyermekeket az olyan káros vagy nem megfelelő tartalmaktól, mint a zaklatás vagy az önkárosítás népszerűsítése, a pornográfiához való hozzáférés, valamint az étkezési zavaroknak való kitettség

– mondta a kormányfő, aki azért óvatosabban nyilatkozik a témában. 

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja a segélyvonalat: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékes vonalról is hívható, mindegyikről ingyenes.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!