szűkös kapacitások

2019.06.01. 12:15

Kiemelten kell foglalkozni a légi közlekedés problémáival

Az újonnan felálló Európai Bizottságnak kiemelten kellene foglalkoznia a légi közlekedés problémáival, elsősorban a kapacitások szűkösségével – közölte a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szombaton.

Rafael Schvartzman, az IATA európai régióért felelős elnöke a szervezet szöuli közgyűlése idején tartott sajtótájékoztatón elmondta, az infrastruktúra fejlesztésének üteme nem éri el az utasforgalom 4-6 százalékos éves bővülését, ezért

egyre több lesz a túlzsúfolt repülőtér Európában.

Hangsúlyozta: a légitársaságok hatékony és fenntartható üzemeltetése miatt kiemelten fontos az infrastruktúra, de ez Európában elmaradott.

Kifejtette,

a légiforgalmi irányítók kapacitáshiánya miatt tavaly megduplázódott a késések száma az előző évhez képest, és a nyáron is hasonlóra kell számítani.

Rafael Schvartzman emiatt az egységes Európa égbolt kezdeményezés mielőbbi bevezetését szorgalmazta, amely csökkentené a forgalomirányító szolgálatok számát és rövidítené a két repülőtér közti útvonalat is.

Kifejtette:

37 szolgáltató üzemel Európában, az útvonalak töredezettek, a kiinduló és célállomás között több, szükségtelen töréspontot is tartalmaznak.

Ha ezeket megszüntetnék, akkor hatékonyabb lehetne az európai légiforgalom irányítása és évi 18 millió tonnával csökkenne a légiközlekedés szén-dioxid-kibocsátása – tette hozzá.

Az egységes Európai égbolt az Európai Unió koncepciója a forgalomirányítás megújítására, de több tagállam nem támogatja, mert több légiforgalmi irányító szolgálat megszűnésével járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!