olajár-vita

2020.02.08. 08:45

Nem ad kedvezményt Moszkva a Fehéroroszországnak szállított olaj árából

Oroszország továbbra is piaci áron szállítja a kőolajat Fehéroroszországnak, és nem engedheti meg magának, hogy kedvezményt adjon belőle – jelentette ki Dmitrij Kozak, az orosz államfői hivatal helyettes vezetője újságíróknak Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka Szocsiban tartott pénteki tárgyalását követően.

Közölte ugyanakkor, hogy a földgázt Moszkva idén továbbra is a tavalyi áron, 1000 köbméterenként 127 dollárért fogja szállítani. A tisztségviselő szerint a két elnök megállapodott a kétoldalú integráció folytatásában is.

Kozak szerint Oroszország nem tud „hirtelen” változtatni olajágazata szabályozásán. Mint mondta, Moszkva és Minszk kizárólag üzleti alapon fog tárgyalni az olajszállításokról.

„Mint tudják, az olajárat a piacok, nem pedig kormányzati intézkedések alakítják ki” – hangoztatta.

A tisztségviselő szerint a fehérorosz fél által kért árkedvezményt csakis az olajpiac állami szabályozása révén lehetne biztosítani, amit az orosz fél nem tud megtenni, mert azzal kiszámíthatatlan helyzetbe hozná saját olajipari vállalatait. Mint mondta, az orosz vezetés segíteni fogja az orosz és a belarusz cégek megállapodását.

Kozak rámutatott, hogy Oroszország csak az export csővezetékhez való hozzáférést szabályozza, amely alapvetően egyes cégek kitermelésének nagyságától függ, az árat és a mennyiséget nem. Fehéroroszország esetében a két ország gazdálkodó szervei közötti közvetlen megegyezés esetén ettől a szabálytól el fognak tekinteni – tette hozzá -, és a csőhöz hozzáfér majd bármely szállító, amely meg tud állapodni a fehérorosz felhasználókkal.

Közölte, hogy a (Mihail Gucirevics üzletember érdekeltségéhez tartozó) Russznyefty csoport egyik vállalata már ma is ilyen feltételek mellett szállít.

Hangsúlyozta, hogy a két ország egységes olajpiacot alkot, amelyen az olajárat ugyanazok a feltételek szabják meg.

Az olajár-vita miatt a fehérorosz finomítókba irányuló orosz olajszállítás gyakorlatilag leállt, és a kétoldalú olajszállítási megállapodás hatálya február végén lejár. Az olcsó orosz olaj finomításából és az olajtermékek exportjából korábban jelentős bevételekhez jutó Minszk az orosz olajszállítások visszafogása és a megváltozott adószabályozás megdrágulása miatt alternatív források után nézett. Januárban Norvégiából szerzett be egy 80 ezer tonnás szállítmányt, és mérlegelni kezdte, hogy a jövőben Litvánián keresztül importáljon kőolajat.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki az előző hétvégén járt Lukasenkánál, Minszkben kijelentette, hogy az Egyesült Államok képes lenne 100 százalékban kielégíteni a fehérorosz kőolaj- és földgázigényeket, és Washington kész támogatni Fehéroroszország szuverenitását.

Lukasenka a január 21-i fehérorosz kormányülésen feladatul állította az olajimport diverzifikálását, azt, hogy az finomítók nyersanyagellátásában 30-40 százalékra csökkentsék az orosz olaj arányát. Minszk tavaly még Oroszországból szerezte a 18 millió tonnás szükségletének egészét.

A fehérorosz olajimport az úgynevezett orosz „adómanőver” miatt drágult meg, amelynek keretében az elmúlt évek folyamán több lépésben gyakorlatilag megszűnt a kiviteli vám, ám megnőtt az ásványianyag-kitermelési adó. Oroszország korábban illetékmentesen szállított nyugati szomszédjának. Januárban a Belnyeftyehim közölte, hogy az orosz olaj ára jelenleg a 83 százaléka a világpiacinak, ám az „adómanőver” folytatása további áremelkedéshez fog vezetni.

A felek egyebek között bonyolult adóvisszatérítési lehetőségekről és az orosz olajcégek leszállított tonnánként kapott 10 dolláros prémiumának eltörléséről egyezkedtek, ám nem tudtak megállapodni egymással. Végül a monopóliumellenes szabályozásért és kereskedelemért felelős fehérorosz minisztérium február 1-jétől 6,6 százalékkal megemelte a Barátság kőolajvezeték tranzitdíját. Korábban Lukasenka hozott egy rendeletet, amelynek értelmében környezetvédelmi adót vetnek majd ki az olajtranzitra és 50 százalékkal megnövelik a csővezeték-tulajdonosok profitadóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!