egy generáció jelképe

2018.06.27. 13:45

Régészek térnek vissza Woodstockba

A legendás woodstocki fesztivál helyszínét tárják fel régészek, hogy az 50. évfordulóra meghatározzák többek között a színpad helyét.

Woodstock 1970 Real Michael Wadleigh. Collection Christophel / RnB © Wadleigh Maurice

Forrás: AFP/Collection ChristopheL

Fotó: Wadleigh Maurice

A New York szövetségi államban lévő Bethelben hetek óta végzik az egykori zenei fesztivál helyszínének feltárását. 1969 augusztusában több mint 400 ezren gyűltek itt össze.

A Binghamtoni Egyetem szakértői szeretnék feltárni, hol helyezkedett el a színpad, melyen olyan zenészek léptek fel, mint a The Who, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joan Baez.

A régészek ősszel már feltártak olyan területeket, ahol az árusok standjai voltak a fesztivál idején.

Több százezren zarándokoltak el 1969-ben a háromnapos zenei fesztiválra, amely sokak számára a hippimozgalom és egy egész generáció jelképévé vált.

Woodstocknál az eső és sár ellenére összegyűltek a háború ellenzői és a hippik, akik elutasították a materializmust és drogokkal, például LSD-vel és marihuánával próbálkoztak.

A rendezők Max Yasgur tejtermelőtől vették bérbe a területet, amely két órányi autóútra van New Yorktól északra.

Az ásatások apropóját a fesztivál 50. évfordulója adja 2019 augusztusában – mondta Nina Versaggi, a Binghamtoni Egyetem régészeti tanszékének vezetője.

Addig a szomszédos Bethel Woods művészeti központ ösvényeket alakít ki a területen, amelyek elmesélik Woodstock történetét. A helyszín „kiemelt történelmi jelentőségű” – mondta el Wade Lawrence, a Bethel Woods központ igazgatója. A 15 hektáros területet már egy éve kulturális emlékhellyé nyilvánították.

Borítókép: AFP / Collection ChristopheL / Wadleigh Maurice

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!