93 éves volt

2020.06.05. 19:54

Meghalt Marcello Abbado

Meghalt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész, a 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja, a pármai Verdi-fesztivál jelenlegi igazgatójának, Roberto Abbado karmesternek az apja.

A tekintélyes milánói zeneszerzőcsaládból származó Marcello Abbado 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.

Marcello, aki hét évvel volt idősebb világhírű dirigens bátyjánál, Claudiónál, 1944-ben fejezte be zongoratanulmányait Gianandrea Gavazzeninál, és az 1940-es évek második felében kezdte meg hosszú zongoraművészi karrierjét, amelynek során a világ legrangosabb koncerttermeiben lépett fel, köztük a milánói Scalában vagy a bécsi Musikvereinban.

Marcello Abbado többek közt Paul Hindemith német zeneszerzővel és Wolfgang Sawallish karmesterrel dolgozott együtt. A Bécsi Filharmonikusoknál ő dirigálta Mozartnak mind a 27 zongoraversenyét. Több mint két évtizeden át, 1973-tól 1996-ig irányította a milánói Verdi-konzervatóriumot, ugyanekkor tagja volt a La Scala operaház igazgatóságának. 1993-ban megalapította a Milánói Giuseppe Verdi Szimfonikus Zenakart, amelyet 1996-ig vezetett.

Zeneszerzőként egyebek közt balettet, zenés darabokat, zenekari és kamaraműveket komponált, ezeket olyan rangos kiadók publikálták, mint a Ricordi, a Curci, a Carish vagy a Suvini Zerboni. Zeneszerzést tanított a bolognai, pármai, piacenzai, a pesarói és a milánói konzervatóriumban, és számos különféle rangos zenei verseny zsűrijének volt a tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!