Járvány

2020.10.23. 13:45

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A Sir David Webstert ábrázoló festmény, amely megrendelésre készült, 12,8 millió fontért (5,1 milliárd forint) talált vevőre.

A painting by English artist David Hockney titled Portrait of Sir David Webster, 1971 is on show at Christie's auction house in London on October 9, 2020. - The painting, owned by the Royal Opera House is being auctioned to raise funds during the coronavirus pandemic. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Glyn KIRK

Elárvereztette a londoni Királyi Operaház az alapítóját ábrázoló David Hockney-festményt, hogy túlélje a koronavírus-járvány okozta pénzügyi válságot.

A Sir David Webstert, az operaház egykori vezetőjét ábrázoló portré, amely megrendelésre készült, 12,8 millió fontért (5,1 milliárd forint) talált vevőre egy csütörtök esti árverésen Londonban. Az aukciót lebonyolító Christie's előzetesen 11 és 18 millió font közé becsülte a festmény leütési árát.

Alex Beard, az operaház jelenlegi vezérigazgatója szerint nehéz döntés volt az alapító festményének eladása, ám nem volt más lehetőségük a szervezet fennmaradásának biztosítására.

A legrangosabb, Covent Garden néven is ismert londoni operaház bevételeinek jelentős hányadától elesett a márciusban életbe lépett járványügyi korlátozások miatt.

Sir David Webster 1945 és 1970 között vezette a londoni Királyi Operaházat és kulcsszerepet játszott a Királyi Balett és a Királyi Opera társulatainak megalapításában.

A ma második legdrágább élő festőművésznek számító Hockneyt az 1970-es években, Webster leköszönése után bízták meg a portré elkészítésével, amely az elmúlt években a Covent Garden-i operaház falán lógott.

A festmény profilból örökíti meg az egykori igazgatót, amint egy üveglapos dohányzóasztal előtt ül, amelyen vázában rózsaszín tulipánok vannak.

A Christie's katalógusa szerint a portré az első a maroknyi megbízás közül, amelyet Hockney elvállalt. A brit festőművész ezután csak harminc évvel később fogadott el újra egy felkérést, akkor a National Portrait Gallery számára készített egy képet.

Beard szerint a művészt értesítették a közelgő aukcióról. „Jó kapcsolatban vagyunk, de nem nagyon szereti, ha bármelyik képét elárverezik” – jegyezte meg az igazgató.

A londoni Királyi Operaház júniusban nyitotta meg újra a kapuit egy közönség nélküli koncerttel, amelyet a televízióban, a rádióban és az interneten közvetítettek.

Beard akkor elmondta, hogy sok más kulturális intézményhez hasonlóan az operaház is „példátlan anyagi nehézségekkel” küzd. Beard fizetése „jelentős mértékben” csökkent, míg Sir Antonio Pappano zenei igazgató teljes fizetéséről lemondott a vesztegzár idején.

Az intézmény október végétől korlátozott számú balett- és operaelőadást fog tartani, kis létszámú közönség előtt. A tervezett előadások között szerepel A diótörő, amely 1984 óta része az intézmény karácsonyi programjának.

A Hockney-festmény árverése mellett az operaház jelentős létszámleépítésekre és adománygyűjtésekre készül, továbbá kölcsönért folyamodott a brit kormányhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!