hülyék

2021.03.11. 07:12

Elégették, majd eladták Banksy művét

Egy New York-i parkból élőben streamelt videón elégették, majd digitális műalkotásként a korábbi ár többszöröséért eladták Banksy világhírű brit graffitiművész Morons (Hülyék) című művét.

Artwork "Morons Sepia" by street artist Banksy on display during the exhibition "Banksy e la (post) street art" (Banksy and the post-street art) at PAN Palazzo delle Arti (Palace of the Arts) contemporary museum in Naples, south Italy, on January 24, 2020. (Photo by ELIANO IMPERATO / Controluce / Controluce via AFP)

Forrás: AFP / Controluce

Fotó: Eliano Imperato

A 2006-os szitanyomat tokenizált képének (ideájának) tulajdonjogáért az NFT (non-fungible, nem helyettesíthető tokenek) piacán fizetett az ether nevű kriptopénzzel a pillanatnyi árfolyamon

380 ezer amerikai dollárnak (117 millió forint) megfelelő összeget a vevő,

aki a tulajdonjogot továbbadhatja, így a vásárlás befektetésként is működik. A tokenizálás a dolgok digitális eszközzé alakítását jelenti. A digitális művek esetében a blokkláncon rögzítik, hogy éppen ki az adott termék tulajdonosa.

A fizikai voltában megsemmisített képet 95 ezer dollárért vásárolta meg az Injective Protocol nevű blokklánccég, hogy inspirációt adjon az új technológiák rajongóinak és a művészeknek, hidat építsen a fizikai művészet és az NFT között.

Az elégetett képen látható jelenetben egy művészeti árverés látható, ahol az emberek a Nem tudom elhinni, ti hülyék, hogy tényleg megveszitek ezt a vacakot! feliratú festményre licitálnak.

Műkritikusok szerint eredetileg maga a nyomat, majd az elégetésével kapcsolatos mutatvány is a műkincspiac kritikájának tűnik. A blokklánccég talán csúfolódik a képet megvásárló műgyűjtőkön, a „hülyéken”, akiknek elég pénzük van ahhoz, hogy szó szerint elégessék – foglalta össze a véleményeket a különös művészeti árverésről szóló beszámolójában a BBC.

Az Injective Protocol szóvivője azt mondta, hogy műalkotásnak tekintik magának a műnek az elégetését is, és azért esett a választásuk Banksy egy képére, mert az inkognitóját őrző művész korábban saját maga darálta le egyik művét egy árverésen. A szóvivő szerint a bevételt jótékony célra fordítják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, de a konkrét kedvezményezettekről később döntenek.

Az NFT eredetileg internetes mémek eladására szolgáló formátumként indult, majd egyre népszerűbb lett, egy Nyan Cat nevű digitális műalkotást például 600 ezer dollárért adtak el rajta. Híres művészek is kezdik használni, ami arra utal a BBC szerint, hogy a nem helyettesíthető tokenek kezdenek bekerülni a művészeti kereskedelem főáramába. Egy Grimes nevű zenész már összesen 6 millió dollár értékben árverezett el digitális műveket. A 254 éves aukciósház, a Christie's a múlt hónapban tartotta meg történetének első, kizárólag digitális művekből – a Beeple művésznéven is ismert Mike Winkelmann alkotásaiból – rendezett árverését.

Borítókép: Banksy Hülyék című műve még Nápolyban kiállítva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!