mérleg

2018.06.07. 09:53

Hatalmas összegeket mozgatott meg az európai foci

Pénzügyi rekordot döntött az európai profi labdarúgósport élvonala, amelynek összesített bevétele először lépte át a 25 milliárd eurót a tavalyi szezonban.

A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég 27 éve állítja össze az európai labdarúgás pénzügyi mérlegét – Annual Review of Football Finance – az előző évadra visszatekintve.

A csütörtökön Londonban ismertetett új összesítés kimutatja, hogy a 2016/17-es szezonban az európai futballpiac 25,5 milliárd euró bevételt ért el, 4 százalékkal többet, mint 2015/16-ban.

A növekedés fő hajtóerejét az „Öt Nagy”, vagyis az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol első liga adta. Ezek együttes bevétele 2016/17-ben 1,3 milliárd euróval, 9 százalékkal 14,7 milliárd euróra nőtt a Deloitte számításai szerint.

A ház kimutatta azt is, hogy az angol Premier League, a német Bundesliga és a spanyol La Liga működési szintű eredménye egyenként most először meghaladta a 300 millió eurót.

A tanulmány szerint a Premier League klubjai a bevételi versengésben továbbra is utcahosszal megelőzik az európai ligákat: az angol futball felső osztályának együttes bevétele 2016/17-ben – az évad egészére vetített átlagos árfolyamon átszámolva – 5,3 milliárd euró volt az előző szezonban mért 4,9 milliárd euró után.

A Deloitte számításai alapján a Premier League tavalyi bevételei 86 százalékkal haladták meg a második helyezett spanyol La Liga 2,85 milliárd eurós éves bevételét.

A harmadik helyen a Bundesliga áll 2,79 milliárd euróval, a negyediken az olasz Serie A klubjai 2,075 milliárd euróval, és a felső ötös mezőnyt a francia Ligue 1 zárja 1,64 milliárd eurós bevétellel.

A Serie A bevételei most először haladták meg a 2 milliárd eurót, miután 8 százalékkal növekedtek egy év alatt. Ez nem kis részben egyetlen klub, az Internazionale bevételnövekményének eredménye – áll a Deloitte csütörtökön Londonban ismertetett éves összesítésében.

A ház kimutatta azt is, hogy az Öt Nagy közül a Bundesliga mérkőzéseire látogattak ki a legtöbben az elmúlt évadban: a német első osztályú bajnokság meccseit átlagosan 40 693 szurkoló nézte a stadionokban. A Premier League mérkőzéseire átlagosan 35 838-an váltottak jegyet, a másik három nagy európai liga meccsein 21-27 ezer között volt az átlagos nézőszám.

A stadionkihasználtság rangsorát ugyanakkor a Premier League vezeti, 96 százalékos átlagos telítettséggel. A Bundesliga csapatainak stadionjai átlagosan 91 százalékig teltek meg 2016/17-ben, a Serie A stadionkapacitásának meccsenkénti átlagos kihasználtsága viszont csak 52 százalék volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!