új korszak

2021.02.11. 20:23

A következő szezontól tilos lesz a motorfejlesztés a Forma-1-ben

Címkék#Forma-1

Megegyezés született csütörtökön a csapatok és a gyártók között arról, hogy a 2022-es idénytől nem lesz a motorfejlesztés a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságban szereplő istállók számára.

Red Bull's Thai driver Alex Albon is wheeled to his starting position ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit in the Emirati city of Abu Dhabi on December 13, 2020. (Photo by HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP)

Forrás: HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP

Fotó: AFP

A döntésért elsősorban a Red Bull lobbizott, az osztrák csapat ugyanis a Honda erőforrásait használja. A Red Bull már korábban közölte, nem lesz lehetősége a fejlesztésre, mert a japán gyártó a mostani idény végén távozik az F1-ből.

A csütörtöki online bizottsági ülésen lebonyolított szavazás eredményét a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) „a sportág szignifikáns fejlődéseként” jellemezte, amely utal „az FIA, a Forma-1, és a versenycsapatok közötti egységre és együttműködési hajlandóságra.”

Az FIA – a szerdai sajtóhíreknek megfelelően – azt is közölte, hogy a portugáliai Portimao a jelölt az F1-es versenynaptár egyetlen üresen maradt dátumára, ahol az első Vietnami Nagydíj szerepelt volna, ám az ázsiai ország nem vállalta a rendezést. A portugál helyszínen május 2-án lenne a futam, de a promóterrel még meg kell egyezni.

A versenyhétvégék lebonyolításának átalakításáról, módosításáról csütörtökön nem határoztak. Az úgynevezett sprintfutamok megrendezésének lehetőségéről tovább egyeztetnek, valamint létrehoztak egy munkacsoportot, melynek a feladata megalkotni az erre vonatkozó tervezetet azzal a céllal, hogy végleges döntés születhessen az idény március 28-i rajtja előtt.

Az idei első futamot Bahreinben rendezik, a versenynaptár pedig rekordot jelentő 23 viadalból áll. A Magyar Nagydíjat augusztus 1-jén rendezik a Hungaroringen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában