Peking 2022

2022.01.07. 14:36

Észak-Korea nem vesz részt a téli olimpián

A Koreai NDK sportolói nem indulnak a februári pekingi téli olimpián.

Távolmaradásáról Észak-Korea levélben értesítette a kínai illetékeseket, okként "az ellenséges erők fellépését és a járványt" jelölve meg.

A phenjani  magyarázat szerint 

"az Egyesült Államok és az irányítása alatt álló erők egyre nyíltabban lépnek fel Kína ellen az olimpia sikeres megnyitásának megakadályozása céljával, emiatt nem vehetünk részt a játékokon" 

- áll a pekingi szervezőknek küldött KNDK-állásfoglalásban, amelyben egyszersmind leszögezik, hogy "teljes mértékben támogatjuk a kínai elvtársakat abban a munkában, amelyet egy csodálatos olimpiai fesztivál megszervezése érdekében végeznek".

A Koreai NDK nem vett részt a 2021-es tokiói nyári olimpián sem.

Az idei téli ötkarikás játékokat február 4. és 20. között rendezik meg a kínai fővárosban. December 6-án az Egyesült Államok bejelentette a pekingi olimpia diplomáciai bojkottját, ami azt jelenti, hogy állami tisztségviselők nem utaznak Kínába, ugyanakkor amerikai sportolók részt vesznek a kínai havas-jeges versenyeken. A bojkottkezdeményezéshez, amelyet az emberi jogok súlyos kínai megsértésére hivatkozva indított el Washington, mások mellett Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada csatlakozott.

 

Borítókép: A 2022-es pekingi téli olimpiát hirdető óriásplakát egy bevásárlóközpont homlokzatán a kínai fővárosban 2021. december 24-én. (MTI/AP/Mark Schiefelbein)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!