Kételyek

2022.01.19. 16:00

Orvosok bírálják a NOB-ajánlásokat a transzneműek ügyében

A szakemberek szerint a Bizottság figyelmen kívül hagyja a tudományos szempontokat, és csak a befogadásra összpontosít.

Sportorvosok és tudósok egy jelentős csoportja bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) a transznemű sportolókkal kapcsolatos politikája miatt, amellyel a szakemberek szerint figyelmen kívül hagyja a tudományos szempontokat, és csak a befogadásra összpontosít - adott hírt a dokumentumba foglalt kritikáról az insidethegames.biz.

 

A portál szerint a sportorvosok nemzetközi és európai szövetségeihez köthető tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a NOB irányelvei tisztességtelen versenyhez vezethetnek a női sportban. Azzal érvelnek, hogy a NOB álláspontja, amely szerint nem szabad feltételezni a teljesítményelőnyt, éles ellentétben áll a 2015-ös NOB-konszenzus eredményével, a tudományos bizonyítékokkal és számos sportorvosi szövetség, bizottság értékelésével.

 

A NOB tavaly novemberben frissítette a transznemű sportolók olimpiai részvételére vonatkozó, követendő ajánlásrendszerét, amelyet a februári, pekingi téli olimpiai játékok után kell végrehajtani. Ez - a kérdésben született dokumentumot aláíró 38 szakértő és tudós, köztük a NOB orvosi és tudományos bizottságának két tagja szerint - eltávolodást jelent a 2015-ös konszenzusos nyilatkozattól. Az eddig alkalmazott egyenszabály szerint a női kategóriában versenyezni kívánó transznemű sportolóknak legalább 12 hónapra 10 nanomol/liter alá kell csökkenteniük tesztoszteronszintjüket - emlékeztetett a portál.

 

A téma orvostudományi körökben is az után erősödött vitakérdéssé, hogy az olimpiák történetében első transzneműként a tokiói nyári játékokon rajthoz állhatott egy új-zélandi súlyemelő, aki a nők között indult. Az évekkel korábban férfiként versenyző Laurel Hubbard végül is nem szolgáltatott érvet egyik oldalnak sem a versenyelőnyök tekintetében, mivel egyetlen kísérlete sem volt eredményes, és a kiesés sorsára  jutott a 87 kiló felettiek kategóriájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!