Noszlop

2015.11.10. 21:42

A sikernek nem titka, ára van

Noszlop - A rövid élelmiszerlánc kialakítása az egyik leglényegesebb eleme a vidékfejlesztési stratégiának - mondta Szabadi János vidékfejlesztő munkaszervezet-vezető azon az értekezleten, amelyen hat település hangolta össze a munkáját.

Penk Tímea

Noszlopról, Csögléről, Nyárádról, Lovászpatonáról, Nagygyimótról és Tihanyból érkeztek képviselők a megbeszélésre.

- A rövid élelmiszerlánc azt jelenti, hogy miként lehet a leggyorsabban eljuttatni a termelőtől a fogyasztóig a helyi terméket. Ennek eszközei lehetnek a kiállítások, a helyi piacok létrehozása - számolt be Szabadi János, majd elmondta, hogy a hétvégi Bakony Expón is részt vesznek, ahol szívesen beszámolnak a tapasztalataikról.

Szabó Péter fogadós szívügyének érzi, hogy helyi termelőktől vásárolja meg az alapanyagait, ezért négy önkormányzat polgármesterével állapodott meg. Kustos Péter Csöglén gyöngyhagyma, Pajak Károly Nyárádon cékla, Szaller Zsolt Nagygyimóton burgonya termesztését vállalta közfoglalkoztatottak bevonásával, Lovászpatonán céklával, újhagymával, zöld paradicsommal és gombával foglalkoznak.

- A mezőgazdasági oktatás elindítása is nagy lépés, a téli képzés eredményeként a helyiek részt vettek a tavaszi ültetésben - számolt be Pintér Imre, Lovászpatona polgármestere. Pajak Károly azt emelte ki, hogy Nyárádon két és fél hektáron termelnek zöldségeket, így a közmunkásoknak helyben tudnak munkát biztosítani.

A rövid élelmiszerlánc azt jelenti, hogy miként lehet a leggyorsabban eljuttatni a termelőtől a fogyasztóig a helyi terméket. Ennek eszközei lehetnek a különböző kiállítások, valamint a helyi piacok létrehozása. Felvételünk a bakonybéli medvehagyma-fesztiválon készült
illusztráció: Penovác Károly

- Sok kisgyermekes nő örül a helyi munkavégzésnek, hiszen így nem kell más településre járni dolgozni - fogalmazott Pajak Károly.

A kooperációs értekezleten Kiss Domonkos és Gergely Gellért Ottó tihanyi bencés szerzetes is részt vett, ők gyógynövénytermesztésükkel tudnak hozzájárulni a rövid élelmiszerlánc működéséhez.

- Amikor visszakerültek Bakonybélbe a bencés szerzetesek, nehéz helyzetünkben valamit tennünk kellett. Gyümölcsfákat telepítettünk és létrehoztunk egy gyógynövényes kertet - mondta a biológiatanár végzettségű Kiss Domonkos. Az apátság jelenleg tizenöt féle gyógynövényt termeszt, főleg teákat készít. Vad gyümölcsökből, mint például a csipkebogyó, a som vagy a bodza, lekvárt és szörpöt állít elő.

Szabó Péter tapasztalt fogadósként arra hívta fel a figyelmet, hogy a sikernek nem titka, hanem ára van. Szerinte mindenkinek megvan a helye a piacon, csak azt meg kell találni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!