Olimpia

2008.08.08. 10:17

<u>Ezüstöt a bajnoknak... Éremtörténet Athéntól napjainkig</u>

<b>Olimpia 2008</b> - Gondolta volna a kedves olvasó, hogy az Athénban megrendezett 1896-os első modernkori olimpiai játékokon az olajág és az oklevél mellé még ezüstérem járt a bajnokoknak? Ha nem, akkor nyilván az is furcsán hangzik, hogy a második helyezett jutalma volt ekkor a babérkoszorú

Deák Dóra

1904-től, a Saint Louisban megrendezett ötkarikás játékok óta kapja a versenyszámok első három helyezettje az arany, ezüst illetve bronzérmet ki-ki érdemei szerint. 

Az olimpiai érmek története tehát több mint száz éves múltra tekint vissza. Elkészítésük és egyéni kialakításuk mindig a rendező város olimpiai bizottságának a felelőssége. 

Vannak persze szabályok, amiket nem illik áthágni, ilyen például a minimum 3 mm szélesség, és 60 mm átmérő. Mindemellett fontos, hogy az arany és ezüst érmek minimum 92,5% ezüstből kell hogy készüljenek, míg az aranyéremben minimum 6 gramm aranynak kell lennie. 

A pénteken kezdődő huszonkilencedik nyári olimpia érmei már Pekingben vannak. Elkészítésükhöz 13 kilogramm aranyat, 1240 kilogramm ezüstöt, 6930 kilogramm vörösrezet valamint jáde köveket használtak fel. A Kínai Központi Képzőművészeti Főiskola tervezte érmeket 265 pályázat közül választották ki. 



Az érem első oldalán az olimpiák görög gyökereire emlékeztető ábrán Niké, a győzelem istennője szerepel, háttérben az 1896-os olimpia központi helyszíne, a Panathinaiko Stadion látható. 

Az érem hátsó oldalán a kínai kultúrában a becsület és az érték szimbólumának tekintett jáde fűzér öleli körbe a pekingi olimpia logóját. Mindegyik érem átmérője 7 centiméter, vastagsága 6 milliméter, súlya pedig 140 gramm. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!