Olimpia

2008.08.21. 10:11

<u>Letartóztattak nyolc amerikait Pekingben</u>

<b>Peking</b> - Nyolc amerikait és egy britet is őrizetbe vettek Pekingben, mert Tibet mellett tüntettek. A külföldiek még így is jobban járhatnak a kínai tiltakozóknál, akiket már azért munkatáborba küldenek, ha bejelentik egy tüntetés tervét.

Deák Dóra

Nem puhul a kínai rezsim. A Reuters jelentése szerint legalább nyolc amerikait és egy britet tartóztattak le a hatóságok, mert Tibet mellett tüntettek. Az tüntetést a Diákok a Szabad Tibetért nevű amerikai csoport szervezte. 

A keddi tüntetésen a hatóságok öt amerikai bloggert és egy művészt tartóztattak le, majd szerdán még négy tüntetőt, köztük két amerikait és egy britet. Az utóbbi csoport a Madárfészek stadionnál terített ki egy tibeti zászlót.

"Ha külföldiek tüntetnek Pekingben Tibet mellett, a hatóságoknak jogukban áll a törvények szerint eljárniuk" - jelentette ki a Reutersnek Csin Kang (Qin Gang), a kínai külügyminisztérium szóvivője. A kínai törvények pedig korlátozzák a szólás- és gyülekezési szabadságot, azaz a külföldieket is letartóztatják.

A nyugati tiltakozók még így is jobban járhatnak kínai társaiknál. A hatóságok a Reuters jelentése szerint egy évre átnevelőtáborba küldték a 79 éves Vu Tien-jüant (Wu Dianyuan) és a 77 éves Vang Hsziu-jinget (Wang Xiuying). Bűnük az volt, hogy többször is tüntetési engedélyt kértek a hatóságok által kijelölt pekingi tüntetési helyszínekre.

A kínai hatóságok az olimpia előtt tettek ígéretet arra, hogy három, a játékoktól távoli pekingi helyszínen tüntetéseket tarthatnak. Az elmúlt napokban azonban egyetlen tüntetésre sem adtak engedélyt, viszont több kérelmezőt letartóztattak.

A Reuters jelentése szerint az ismert ellenzékieket pedig már a játékok előtt elkezdték zaklatni. Tung Csicsin (Dong Jiqin) nejét, Ni Julant (Ni Yulan) már áprilisban letartóztatták. "Azt gondolom, hogy az olimpiát meg kellett rendezni. De nincs kedvem nézni a versenyeket" - nyilatkozta Tung a Reutersnek.

Forrás: index.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!